Публикация

НПО против облекченията за дарения към здравната каса

НПО против облекченията за дарения към здравната каса

Четири влиятелни неправителствени организации настояват данъчните облекчения за дарения към Център „Фонд за лечение на деца“ да отпаднат, тъй като от началото на следващия месец даренията ще влизат в НЗОК, което може да доведе до корупция, пише в. „Сега“.

 

Български дарителски форум, „Спаси, дари на…“, Български хелзинкски комитет и Националната мрежа за децата искат от здравния министър Кирил Ананиев да стане инициатор облекченията, които са 50 на сто от данъчната основа, да бъдат премахнати


Изданието пояснява, че

от години за дарения във фонда за лечение на деца се полагат най-високите данъчни облекчения

- 50 на сто от данъчната основа, тък като фондът беше създаден с идеята да се финансира от дарители. Освен това той имаше обществен съвет от лекари, НПО и медии, които гласуваха разходите за всеки един случай и така се осигуряваше прозрачност при разходването на средствата не само от държавния бюджет, но и от даренията. С преминаването на фонда към НЗОК обаче общественият съвет ще бъде закрит. 

 

„Сега философията на работа на тази институция се променя изцяло, като се подчинява на визията, че НЗОК ще изпълнява и контролира изцяло процеса по подпомагане на хора, нуждаещи се от лечение“, обясняват от организациите. 


Възможността за дарения, както и голямото данъчно облекчение обаче остават, изтъква всекидневникът.

 

За целта

има и поправка в данъчните закони

която касае дарения „в полза на Националната здравноосигурителна каса - за дейности във връзка с лечението на деца, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването“. До тази година подобен текст касаеше фонда за лечение на деца. Намаляването на 50% от данъчната основа за дарение към НЗОК ще доведе до порочни практики и скрита форма на корупция, без да подобри достъпа на деца до лечение”, смятат обаче неправителствените организации. Според тях няма механизъм, който да гарантира, че евентуалните дарения наистина ще отиват за лечение на деца.

 

От здравната каса обясняват, че

даренията за фонда ще постъпват в отделна сметка

и ще се ползват само за функционирането на тази дейност, а не за останалите здравноосигурителни плащания. Основното перо във финансирането на фонда - парите от държавния бюджет, също ще се прехвърлят към бюджета на касата и ще се ползват само за работата на фонда.

Коментари