Публикация

Лекари консултират безплатно жени с миома

Лекари консултират безплатно жени с миома

 УМБАЛ "Свети Геогри" стартира безплатни прегледи за жени с миома. Скринингът ще се се извършва в Клиниката по акушерство и гинекология от 25 март до 10 май 2019г. 


В рамките на кампанията жените ще бъдат консултирани и информирани за съвременните методи за лечение, възможностите за контрол на заболяването и подобряване на качеството на живот.

 

Прегледите ще се извършват всяка сряда и петък от 12 до 13 ч. в Клиниката по акушерство и гинекология, която се намира на 3-ия етаж в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги", след предварително записан час на тел.032/602 827.

 

Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи 20-40% от жените в репродуктивна възраст. Характерни симптоми са обилни маточни кръвотечения, анемия, болка, често уриниране или инконтиненция или безплодие.


Лечението е най-често оперативно, като симптоматичните миоми са водеща причина за оперативно отстраняване на матката (хистеректомия). В Европа годишно се извършват близо 300 000 хирургични интервенции по повод миома на матката, от които 230 000 са хистеректомии. Те не винаги са подходящо решение за всички пациентки, поради причини като медицински противопоказания,
лични съображения на пациентката, незавършени репродуктивни планове, очаквано отзвучаване на симптомите с настъпване на менопаузата.

 

По статистически данни, едва 30% от жените с миоми имат симптоматика и се нуждаят от лечение, насочено към контрол на обилните кръвотечениея, овладяване на болката или инконтиненцията, забременяване.

 

Заглавна снимка: http://www.rakluke.com

Коментари