Публикация

Специализиран център за рехабилитация на жени с рак на гърдата

Първият у нас Специализиран център за рехабилитация на болни от рак на гърдата отвори врати в гр. Банкя, съобщи Министерството на здравеопазването.


Новият център е практически модел на комплексна рехабилитация, включваща медицинска, социална и психологическа подкрепа.

Всички дейности се провеждат в съответствие с най-новата медицинска практика с участието  на представители на професионалната медицинска общност – лекари, психолози, онколози.

Обзавеждането отговаря на стандартите на болница като са постигнати цветови решения, които създават максимален комфорт на пациентите.

Медицинските процедури се съчетават с арт-терапия. Целта е жените максимално бързо да възстановят своето физическо и психическо равновесие и да се върнат към обичайния си начин на живот.

Центърът е създаден по програмата „Виктория”, която е инициатива на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания  /АПОЗ/ и МЗ, и разполага с 40 легла.

Двата медицински апарата на най-високо ниво - за зарастване на рани от оперативните интервенции и за подпомагане на раздвижването на засегнатата ръка, са от изключителна важност за оздравителния процес на пациентките.

Специализираната медицинска и психологическа помощ ще се осигурява в рамките на 10-дневен престой на жените, претърпели операция от рак на гърдата. Част от разходите се поемат от програмата „Виктория” с минимално доплащане от пациентките.

Официални гости на събитието бяха народни представители от парламентарната Комисия по здравеопазване, директорът на НЗОК д-р Нели Нешева, ръководители на здравни институции в столицата.

В България  лечението на рака на гърдата става все по-успешно и ефективно в резултат на увеличените средства за въвеждане на нови методики и лекарства. Данните от Националния раков регистър сочат, че при все повече жени заболяването се открива още в първия стадий, което увеличава възможностите за успешното му лечение.

Коментари