Публикация

И Instagram се изправя срещу антиваксърите

И Instagram се изправя срещу антиваксърите

След като Facebook взе рестриктивни мерки срещу антиваксиналното говорене, и социалната мрежа за споделяне на снимки и видео направи крачка в тази посока.

Ръководството на Instagram обяви, че ще блокира всякакви хаштагове на привърженици на антиваксиналните движения.

Послание и основна цел на тези действия е

да бъдат прекратени опитите за разпространяване на дезинформация по толкова важна тема, касаеща цялото човечество. Спорът "вредни ли са ваксините, или не", отдавна е надхвърлил обикновеното говорене и се превръща в сериозна опасност за човешкото и общественото здраве.

 

Ваксините са едно от най-значимите постижения на съвременната медицина, с тяхна помощ са изкоренени заболявания, които са причинили смърт на стотици хиляди. Редовните имунизации предпазват от сериозни заболявания и техните усложнения, предотвратяват възникването на епидемии и разпространението на опасни зарази.

Instagram забранява #antivaxx

Достъпността до интернет и свободното разпространение на всякаква информация, включително и невярна, даде възможност да се разпространяват лъжливи и опасни "сведения" за вредата от ваксините и по този начин, чрез дезинформиране и насаждане на безпричинна паника, да подтикват много хора да се отказват от тях. Ваксиналното недоверие е особено опасно и рефлектира най-вече върху децата, чиято имунна система все още не е изцяло формирана.

 

Блокирането на опасните хаштагове започва в близките дни, но от Instagram съобщиха, че за да се стигне до желания ефект, трябва да изминат няколко седмици.

 

Източник

 

 

Коментари