Публикация

Опасни хранителни добавки в интернет

В интернет се разпространяват 65 вида опасни за здравето хранителни добавки.


Това съобщи Министерството на здравеопазването след получен сигнал от Системата за бързо съобщаване за наличие на опасни храни на пазара (RASFF) на Европейския съюз.

Продуктите са американски и съдържат неразрешени стероиди или стероидоподобни вещества. Те се разпространяват чрез сайта Bodybuilding.com. Липсва информация за официални вносители от САЩ за Европа.

Американската агенция по храните и лекарствата е провела разследване и са определили добавките като опасни за здравето, които могат да причинят сериозни проблеми (увреждане на черния дроб и др.) или смърт.

Също така стероидите могат да причинят смаляване на тестисите и стерилитет при мъжете, получаване на мъжки полови белези при жените, уголемяване на гърдите при мъжете и нисък ръст при децата, инфаркт, неблагоприятни ефекти за кръвните мастни нива и предизвикват риск от сърдечен пристъп, инсулт и смърт.

Компанията е започнала да изтегля закупените продукти.

Потребителите, които са се сдобили с някой от продуктите, трябва незабавно да спрат приема им и да се консултират с личния си лекар за евентуални проблеми, които могат да бъдат свързани с една или повече съставки в продукта.

-----------------------
За допълнителна информация: телефон на компанията в САЩ 1-866-236-8417 и e-mail service@bodybuilding.com.

Коментари