Публикация

БЛС: Нужен е механизъм, по който лекарите да могат да отписват пациентите си

БЛС: Нужен е механизъм, по който лекарите да могат да отписват пациентите си

Българският лекарски съюз изразява своята подкрепа и съпричастност към д-р Антоанета Николова-Здравкова, която на 22 март, докато е изпълнявала професионалните си задължения, е била нападната от свой пациент.

Нападенията над медицински лица не спират, а зачестилите случаи „юмручно право“ са силно притеснителни

Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание. Категорично неприемливо е, този, който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание.

 

Регистрационната форма за избор на общопрактикуващ лекар е вид договор, в който и двете страни се ангажират с определени задължения.

Лекарят също следва да има правото да прекрати договорената връзка с пациента

особено когато тoзи пациент представлява реална опасност за живота на лекаря.

 

Затова Българският лекарски съюз настоява да бъде създаден работещ механизъм, по който да бъдат защитени в по-голяма степен правата на лекарите и да им бъде дадена възможност те да отписват пациенти с агресивно поведение.

 

Още през 2017 г. по време на Националната си кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева, БЛС предложи редица мерки за справяне с агресията, сред които:

  • Създаване на обратна връзка с ЛЗ и изпращане данни за склонните към насилие пациенти („етикетиране на пациенти-насилници”), с цел повишено внимание при извършване на медицинската услуга.
  • Обсъждане на предложение за нормативни промени, регламентиращи възможността за отказ правото на домашни посещения при пациенти-насилници от лекар.

БЛС настоява за адекватни мерки за превенция и мобилизация на цялото общество в борбата с агресията срещу медицински персонал

Важно е, чрез съвместни действия и единност, да създадем предпоставки за промяна на обществените нагласи в посока на уважение и възвръщане на доверието на хората към всички работещи в системата на здравеопазване.

Коментари

Здравейте!Подкрепям предложенията на БЛС!Справедливо е ние, личните лекари да имаме право, по наша преценка ,да отказваме записване на пациенти в пациентската листа на практиката.Доктор Людмила Костова-Враца-01.04.2019г.

Подкрепям идеята от нас ОПЛ-БЛС да обнародва такъв член в закона  за защита правата на лекарите  от агресията на пациентите  и по този начин ние да можем да се откажем от тях да им бъдем семейни лекари!

Толкова години активно сенеобходими многократно повече време и усилия за възстановяване насаждаше отрицателно отношение и недоверие към медицинското съсловие, сега ще са на доверието.