Публикация

Роботизирани урологични операции от есента в Плевен

Втори екип от плевенски специалисти получи сертификат за извършване на роботизирани гинекологични операции с единствената в страната система „Da Vinci S”.


Това съобщи проф.д-р Григор Горчев, ректор на МУ-Плевен.

Специалистите са прекарали почти две години в Центъра за обучение по лапароскопска хирургия към Европейския институт по телехирургия IRCAD-EITS в Страсбург.

Техен ръководител ще бъде доц. д-р Славчо Томов,  който е хирург на конзола, а специалистът, който ще е до пациентите е д-р Лъчезар Танчев.

Екипът вече е отстранил тумор от матката на млада пациентка, уточни проф. д-р Григор Горчев. 

Той поясни, че освен гинекологична роботизирана хирургия, в Плевен от есента ще започнат да се провеждат и  урологични роботизирани интервенции. 

Няма яснота обаче дали ще се обособи клинична пътека по роботизирана хирургия, каза още проф. д-р Горчев.

От Изпълнителната агенция „Медицински одит” са излезли със становище, че е необходимо да се реимбурсира този вид хирургия. 

Проф. д-р Пожарлиев, също е потвърдил нуждата от държавно финансиране за този вид хирургия. Въпреки това в Плевен е получено писмо от МЗ, в което се заявява, че до края на 2010 г. роботизираната хирургия  няма да се финансира.

В момента има консумативи само за две роботизирани гинекологични операции, поясни проф. д-р Горчев. След изчерпването им няма да може да се извършват интервенции.

Той даде за пример съседна Румъния, в която от три години държавата покрива този вид операции. Като стойността на една интервенция е около 3000 евро.

В страни, като Белгия,Чехия, Кипър и Гърция роботиката се покрива от държавата, като става въпрос само за операции при онкологични заболявания.

Според проф.д-р Горчев необходимата годишна сума за роботика у нас е в размер на 600 000 - 700 000 лв., като в тях са включени само консумативи, инструменти и поддръжка, защото те са изключително скъпи.


Коментари