Публикация

Нова регулация в сила от 1 април може да забави достъпа на пациента до нови лекарства

Нова регулация в сила от 1 април може да забави достъпа на пациента до нови лекарства

Близо 800 дни ще са нужни за включване на иновативни препарати за реимбурсиране от здравната каса

 

Нова лекарствена регулация, която влиза в сила от 1 април, ще забави още повече достъпа на българските пациенти до нови лекарства. Това съобщи Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM) на семинара „Лекарствата на бъдещето – научни открития, които ще променят света“ #НямаДаСпрем в името на живота“.

България е сред най-бавните страни в Европа по включване на иновативни лекарства за реимбурсиране

и според досегашната нормативна уредба. С последните промени Наредба 10 за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти става още по-рестриктивна и се очаква срокът да се удължи от средно 550 дни на 700-800 дни.

В Германия това се случва за 3-4 седмици

За да кандидатства нов медикамент, компанията производител вече ще трябва да представи положителна оценка на здравни технологии от поне една страна между страните Швеция, Великобритания, Франция и Германия.

Друго ново изискване е

лекарството да се заплаща от най-големия публичен здравноосигурителен фонд в 5 от 17 европейски страни

Условието досега беше заплащане с публични средства в 5 от 27 страни. „Това означава, че ако медикаментът се плаща от специализиран фонд в някои от тези страни, това няма да важи у нас“, обясни Денев.

Най-напрягащото ново условие е

Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти да е одобрил новото лекарство до 30 септември всяка година

Лекарствата извън този срок остават за следващата година. Тази година одобрение очакват нови лекарства за 7 тежки заболявания, сред които епилепсия. Ако по някаква причина те не успеят да влязат в съвета до края на септември, те ще имат шанс да влязат у нас най-рано през 2020 г.

През 2018 г. фармацевтичните компании са платили около 160 млн. лв. отстъпки на здравната каса,

което означава, че всеки 9-и или 10-и пациент се лекува с тези пари, каза още Деян Денев. С новата регулация се въвежда още едно плащане за индустрията – компаниите трябва да връщат направените разходи за лекарства над определения бюджет, допълни той. Очаква се общата сума да е около 50 млн. лв.

„Така компаниите получават празен чек и никой не може да планира разходите си. Няма как това да е устойчив бизнес модел и най-вероятно няма да издържи, ще се пропука и предстои да видим къде - коментира Деян Денев. - Регулация и оценка на ефективността безспорно трябва да има, но лошата, необмислена регулация може да доведе до пълен блокаж на новите лекарства. През 2019 г. производителите трябва да връщат на здравната каса всички разходи за нови лекарства“.

България харчи за лекарства толкова, колкото и останалите страни в Източна Европа, съобщи още Денев. Общите публични разходи за здравеопазване са около 5 млрд. лв., от тях около 1,4 млрд. лв. са за лекарства, или 28% от общите. Когато сравняваме лекарствени разходи, нека сме коректни – трябва да се взема предвид ДДС, който само у нас, в Германия и Дания е в пълен размер за лекарствата, в останалите страни ставката е по-ниска, каза Деян Денев.

Същевременно технологиите и науката в медицината и фармацията се развиват много бързо и в следващите 5 г. предстои по-масово навлизане на иновативни комплексни терапии за нелечими досега заболявания.

 

Лиляна ФИЛИПОВА

 

Презентация по темата виж по-долу

Прикачени файлове

Коментари