Публикация

Иновативна CAR-T терапия лекува рак на кръвта чрез собствения имунитет

Иновативна CAR-T терапия лекува рак на кръвта чрез собствения имунитет

Цялата процедура се свежда до 3-4 седмици работа по клетките, едночасово вливане, наблюдението е 10 дни

 

 

Революционна клетъчна CAR-T терапия ще даде шанс за живот на хиляди отписани пациенти с тежки злокачествени заболявания на кръвта. Това съобщи д-р Росен Димитров от Новартис по време на семинар "Лекарствата на бъдещето - научни открития, които ще променят света".

Тя се прилага за първи път през 2012 г. в САЩ, а от миналата година е одобрена и в Европа. В момента се работи от 2 глобални фармацевтични компании, а още десетки се подготвят.

При нея се извличат имунните клетки Т-лимфоцити от кръвта на болния и се препрограмират да разпознават и елиминират раковите клетки,

след което кръвният продукт се влива на пациента. Целият процес продължава 3-4 седмици, а самото вливане става за близо 1 час. Всъщност това е комбинация на  3 технологии - имунна, клетъчна и генна терапия.  Прилага се при много сложни медицински критерии, обясни д-р Димитров.

В хода на подготовката пациентът задължително се подлага на химиотерапия,

за да редуцира броят на лимфоцитите. По този начин се намаляват и нежеланите лекарствени реакции, основната от които е освобождаването на цитокини, което води до системно възпаление - висока температура болки, нестабилно кръвно налягане и дори риск от изпадане в кома.

Самото вливане става за около час на стол за трансфузия и с това всичко приключва

CAR-T терапията е изцяло персонализирана – лечебният продукт се произвежда само за конкретния пациент и не може да послужи за друг. 10-дневното последващо наблюдение може да се извършва и в домашни условия, като 3-ят-4-ят ден са критични за нежеланите реакции.

Терапията води до излекуване на пациента, при определени индикации до 70%

В света вече има стотици такива случаи. До момента се прилага при остра лимфобластна левкемия и дифузен едноклетъчен бета лимфом. Вече се реимбурсира за определен брой деца във Великобритания, уточни Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharm.

В Европа са одобрени 3 производствени центъра за обработка на кръвния продукт  – във Франция, Швейцария и Германия. Става дума за голям пациенти от различни части на света - затова процесите трябва да са унифицирани, да се спазва стрикно протоколът, за да има мащаб. Другото условие, за да стигне терапията до пациента, е да има подготвени клинични центрове за работа с нея. Обмисля се в перспектива и у нас да бъде подготвен такъв клиничен център.

Вървят клинични изпитвания и за приложение при на терапията при солидни тумори

CAR-T клетъчните терапии преминават успешно оценка на здравните технологии, те са разходо-ефективни, въпросът е как да бъдат достъпни за пациента, по какъв модел да стане това, заяви д-р Димитров. По думите му здравните системи у нас и по света не са подготвени за иновативните здравни технологии, а те се развиват изключително бързо и въпросът за достъпа ще стои все по-належащо.

 

Лиляна ФИЛИПОВА

 

Презентация по темата виж по-долу

 

 

Прикачени файлове

Коментари

Мартин Монов
10 авг 2020 10:49

Презентацията не се отваря. Може ли да проверите линка или да я качите пак, моля?
Благодаря.