Публикация

Алергия? Провери с изследване на IgE total в лаборатория „ЛИНА”

Алергия? Провери с изследване на IgE total в лаборатория „ЛИНА”

Екипът на лаборатория „ЛИНА” продължава отброяването до своя 20-ти рожден ден, като всеки месец до годишнината си подарява на своите пациенти големи отстъпки за определено изследване.

Април – месецът на цъфтящата пролет, е посветен на алергиите.  За изследване на IgE total (общият  показател за алергии)  през целия месец април пациентите получават  отстъпка от 50% - само 8лв. вместо стандартните 16 лв. * Такса манипулация е 2 лв.

Алергиите са едни от най-разпространените здравословни проблеми на нашето съвремие. Те представляват повишена чувствителност на организма към обикновено безвредни вещества. Чести причинители на алергии са респираторните дразнители (полени, плесени, домашен прах), множество храни и подправки, отровните компоненти от секретите на някои жилещи насекоми, лекарствените средства и мн. др.

Алергиите се проявяват като различни заболявания, свързани с нарушение на нормалната имунологична активност. Такива са сенна хрема (алергичен ринит), алергичен конюнктивит, астма, уртикария, анафилаксия, атопичен дерматит и др. Много от тях се обострят през пролетните месеци, когато въздухът е наситен с различни тревни и дървесни  полени. Ето защо пролетта е най-подходящото време за изследване и установяване на алергии.

 

Навременното и правилно диагностициране е решаващо за ефективното лечение на алергичните заболявания. За да бъде възможно най-точна алергологичната диагностика, лекуващият лекар се нуждае както от изчерпателна информация от страна на пациента за симптомите, периодите на тяхното обостряне, евентуалното им проявление у други членове на семейството и т.н., така и от надеждни лабораторни  изследвания.

 

Кръвният тест  IgE total е първата необходима стъпка за прецизното диагностициране на алергични заболявания. С него се  измерва нивото на имуноглобулин Е в кръвта. Имуноглобулин Е (IgЕ) е вид антитяло, което играе главна роля при реакциите на свръхчувствителност към алергени. На него се дължат заболявания като алергична астма, алергичен ринит, атопичен дерматит, хранителни алергии и др. Нивата на IgЕ над горната референтна граница са показател за повишена алергична готовност на организма. Колкото по-завишени са стойностите на имуноглобулин Е, толкова по-вероятно е причината за симптомите и оплакванията на пациента да е алергия. Имуноглобулин Е има и друга основна функция – осъществяването на имунитет срещу паразити. Следователно нивата на IgЕ в кръвта се завишават не само при алергични състояния, но също и при паразитози (кучешка тения, хелминтози, трихинелоза и др.), онкологични заболявания, инфекциозни заболявания и др. Затова, когато стойността на общия показател ( IgE total) е над горната референтна граница и според лекуващия лекар симптомите са характерни за алергия, са необходими допълнителни изследвания, които да определят специфичния алергичен причинител.

Препоръчително е изследване за специфично IgE. Специфично IgE показва алергия към конкретен алерген или група алергени – мляко, глутен, риба, тревни и дървесни полени, птича перушина, косми и епителни клетки от куче, котка, кон и др.

Лаборатория „ЛИНА”  предлага възможност за изследване както на специфично IgE към индивидуални алергени – мляко, яйчен белтък, глутен и др., така и панели от специфични IgE към група от различни показатели:

- разширен панел за алергии с 282 алергена и изследване на  54 хранителни и инхалаторни алергена (панел 11)

- панел от дихателни алергени (панел 7)

- панел Атопия (панел 10)

 

IgE total или имуноглобулин Е е показател, чиито стойности могат да се определят от венозна или капилярна кръв. Не е необходимо пациентът да спазва определен режим преди изследването. Единственото условие е да не е приемал медикаменти, които потискат имунната система, кортикостероиди, цитостатици, антихистамини и др. Изследването се извършва във всички самостоятелни лаборатории на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари