Публикация

Антибиотичната резистентност и специализациите във фокуса на бъдещите лекари

Антибиотичната резистентност и специализациите във фокуса на бъдещите лекари

Темите ще бъдат обсъждани по време на 35-та Национална юбилейна среща на Асоциация на студентите медици - България през април в Пловдив

Пловдив ще бъде домакин на 35-та Юбилейна Национална среща на студентите по медицина у нас, която ще се проведе от 5 до 7 април 2019 г. на територията на Медицински университет Пловдив.

 

Специализациите на студентите медици в България и Антибиотичната резистентност са темите, на които над 300 участници от цялата страна ще обърнат специално внимание. Това каза Айлин Фейзуллова, Председател на Асоциацията на студентите медици – Пловдив.

Темите са подбрани с особено внимание, те са сред най-актуалните както у нас, така и в световен мащаб в момента. Като бъдещи лекари, ние сме посланици на предотвратяването на Антибиотичната резистентност,

заяви тя.

Форумът под тепетата стартира с Кръгла маса,

на която ще бъдат дискутирани възможностите за специализация на медиците у нас. В нея ще вземат участие студенти от горните курсове на медицинските факултети, които са най-мотивирани и желаят да продължат обучението си тук, както и представители на Министерството на здравеопазването, Български лекарски съюз, Община Пловдив  - отдел Здравеопазване, видни юристи от кантората на адв. Мария Петрова, както и видни представители от Медицински университет Пловдив – проф. д-р Ив. Костадинова - Началник Отдел „Следдипломно обучение“ и г-н Мирчев – Главен административен асистент на ДЕСО /Департамент за езиково и специализирано обучение/.

 

Официалното откриване на срещата е в 19 ч. в Аула „Магна“ на Денталния факултет. На него се очаква да присъстват ректорът на Медицинския университет в Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн - Ректор на Медицински университет Пловдив и Ръководител катедра Патофизиология;  проф. д-р Мариана Мурджева, дмн - Зам. ректор по Международно сътрудничество и проектна дейност и Ръководител на катедра Микробиология и имунология; проф. д-р Елена Илиева, дм - Зам.- декан по Качество и акредитация и Ръководител катедра Физикална и рехабилитационна медицина; проф. д-р Пенка Стефанова, дмн - Ръководител на Клиника по Детска хирургия.

 

През следващия ден работата на студентите продължава в сесии по комитети, на които ще бъдат разглеждани темите за общественото здраве, за медицинското образование, репродуктивното здраве и СПИН, правата на човека и мира, както и възможностите за професионален и научен обмен в чужбина.

Най-голямата гордост на Асоциацията са обменните програми, които се осъществяват целогодишно във всички държави по света, с които има сключени договори, като единствено все още не сме стигнали до Австралия! Колегите от чужбина провеждат своите практики в нашата страна,

посочи Айлин Фейзуллова.

Айлин Фейзулова

 

В събота ще има 2 сесии по комитети – сутринта и след обяд. Най-интересни за бъдещите лекари са уъркшопите, свързани с придобиване на професионални медицински умения за поставяне на гипс, изготвяне на антибиограма, електрокардиограма /ЕКГ/, първа долекарска помощ за спасяване живота на пострадали, която включва кардиопулмонална ресусцитация / КПР/, т.е. – сърдечен масаж и обдишване. Освен това медиците ще се обучават в правене на хирургичен шеф и възли, на лапароскопии, венепункция, нормално и патологично раждане. Повечето уъркшопи ще бъдат проведени в Симулационния център към Медицински университет Пловдив, представляващ връх в технологиите за обучението на бъдещите лекари.

Колегите ще обърнат специално внимание на изготвянето на антибиограма и наблюдение над метода PCR, които ще се проведат в Катедрата по Микробиология и имунология. Студентите ще имат възможността да работят сами и да видят резултатите на място. Ние сме пионери в идеята за провеждане на уъркшоп, посветен на Антиботичната резистентност – една от най-нашумелите теми в световен мащаб,

посочи Фейзуллова. Тя информира, че проф. Мурджева и проф. Людмил Пейчев, Декан на Фармацевтичния факултет, ще изнесат лекция относно антибиотичната резистентност, срещу която, ако не бъдат взети необходимите мерки, се предвижда, че до 2050 г. ще стане причина за това смъртните случаи в глобален мащаб да достигнат 10 милиона годишно.

Друга важна част от работата на медиците по време на срещата са тренингите

/обученията/ по т.нар. „меки умения“, свързани с личностното развитие на студентите по медицина: лидерство, ораторство, креативно мислене, умения за водене на преговори, въведение в дейността на Международната студентска федерация, психично здраве. Специално за чуждестранните студенти са подготвени обучения на английски език и те засягат теми, свързани със способите за качествено учене, застъпничество за определени каузи в здравеопазването, насилие, породено от различията в сексуалната ориентация.

 

Вторият ден на срещата ще приключи с Благотворителен пролетен бал в Парк - хотел „Санкт Петербург“.  Част от сумата за всеки продаден куверт ще бъде предоставена на семейството на 5-годишно момиченце, диагностицирано с Детска церебрална парализа и спастична диплегия. На детето са необходими 60 000 долара за операция в САЩ, която е насрочена за април 2020 г. Очаква се след интервенцията детето да ходи без помощни средства. По време на бала ще бъде направена томбола със специални награди, осигурени от партньорите на асоциацията – фармацевтични фирми и медицински издания, а големият приз е от Phoenix pharma. До момента студентската организация е събрала 5300 лв. от два успешно реализирани благотворителни проекта – Коледен и Мартенски базар.

Гости на бала ще бъдат

представители на ръководството на Медицински университет в Пловдив – чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн – Ректор на МУ Пловдив; проф. д-р Виктория Сарафян, дмн - Зам.- ректор по Научно - изследователска дейност; проф. д-р Николай Бояджиев, дмн - Декан на Медицинския факултет към МУ Пловдив; проф. д-р Мария Орбецова, дм, - Зам. – декан по Учебна дейност към Медицински факултет на МУ Пловдив, Началник на Клиника по Ендокринология към УМБАЛ „Св. Георги“, както и проф. д-р Пенка Стефанова, дмн - Ръководител на Клиника по Детска хирургия към УМБАЛ „Св.Георги“

На 7 април, когато се чества Денят на здравния работник, срещата ще продължи със сесии по комитети, уъркшопи и обучения, а Официалното закриване на 35-тата Юбилейна среща на АСМБ ще бъде отбелязано по много специален начин – изненада за участниците – Сателитен симпозиум, организиран от основните спонсори на събитието – Новонордиск – България, на тема „Захарен диабет – (НЕ)победимият враг на човечеството. Най-нови технологии в лечението“. Лектор ще бъде проф. д-р Мария Орбецова, Началник на Клиника по Ендокринология към УМБАЛ „Св. Георги“.

Партньори и спонсори на 35-тата Юбилейната Национална среща на АСМБ са:

„Новонордиск България“, „Боарон – България“, „Микролайф“, Биодерма, „Медицинска техника инженеринг“, Здравна платформа „CredoWeb.bg“, медицински център „Инспиро“, Български лекарски съюз, Община Пловдив, Младежки център към община Пловдив, фондация „Европейска столица на културата 2019“, „Михалково АД, Изворна вода „Бачково“, Безалкохолни напитки „Аспазия“.

 

автор: Ирена Чернишева

Коментари

Интересна тема ! Необходим е много сериозен анализ и мнения,защото може да има много мнения!