Публикация

Как организмът ни по-лесно да се адаптира към смяната на часа

Как организмът ни по-лесно да се адаптира към смяната на часа

Смяната на часа стресира организма ни, създавайки му допълнителна доза стрес. Необходимо е със смяната на стрелките, за кратко време да се пренастроят вътрешни процеси като обмяната на веществата, хормоните, мозъчната дейност ... Тази промяна изразходва големи количества енергия и е причина много хора да се чувстват отпаднали, изтощени, раздразнителни и неефективни в продължение на дни след превъртане на стрелките. Например сме привикнали да ставаме всяка сутрин в 6:30 часа - това означава, че организмът ни е изградил навик да започне с бодърстването, т.е. подготовка за събуждане, 20 минути по-рано. Кръвното се повишава, спира производството на мелатонин – хормона на съня, а обмяната на веществата се активира. В първите дни след смяната на времето се налага човек да се разбуди преди този процес да се е активирал.

Ето някои неща, които ще ни помогнат по-лесно да се адаптираме към новия часови режим

Въздух

Веднага след като се събудите, отворете прозореца и пуснете в жилището си възможно повече свеж въздух и светлина! Така ще се освежите, ще се разсъните по-бързо и покажете на вътрешния си часовник, че е време за активната фаза от деня.

Повече време на открито

Това са съветите на лекарите. Пролетният въздух и физическата активност през деня ще спомогнат за нормализиране на циркадните ритми за бодърстване и сън. Изпозвайте всяка възможност да се разходите под слънчевите лъчи.

медитация

Медитация

Медитацията вечер, освен че ще ви помогне да разпуснете след напрегнатия ден, осигурява по-добър и пълноценен сън.

Ранна вечеря

Избягвайте късната вечеря, както и прекаляването с алкохола. Претоварването на стомаха няма да ви позволи да се отпуснете добре.

Богата на калций (сирене, мляко) храна

Калцият се съдържа и в замразени ягодоплодни, сок от касис, прясно изцедени портокали. Козето мляко също съдържа ценната съставка.

Повече минерали и микроелементи също са необходими, за да се чувстваме по-добре. Тях можем да приемаме чрез включване на повече пресни или замразени продукти.

 

Не подценявайте замразените плодове и зеленчуци, те са брани в пика на зреенето им и съдържат повече полезни вещества от тези, отглеждани в оранжерии през зимата или докарани от далечни дестинации.

билки

Билки и добавки

Те помагат за по-добарта кондиция през деня и да се отпуснем и спим по-добре през нощта. За предпочитане са пред приспивателните, които може да имат странични ефекти. В същото време ще ви помогнат за пълноценна нощна почивка.

 

Магнезият например е изключително важен не само за работата на мускулите, но и за правилното функциониране на сърцето и нервите. Няма да навреди, ако за определен период от време вземате вечер или в късния следобед някакъв препарат с този минерал. Добре е да си осигурите и витамини от групата В, тъй като магнезият се усвоява с тяхно участие.

Изкуствена нощ

Затъмнете добре помещението, в което спите. Поне час преди лягане избягвайте да стоите пред екран, независимо дали лаптоп, таблет или смартфон. Мониторите им излъчват синя светлина, която сигнализира на мозъка да бъде активен.

Мелатонин – хормон на съня

Той регулира ритъма ден-нощ на човека. Науката вече е установила, че запасите му в организма намаляват с напредването на възрастта. Причините за ниските му нива, които водят и до трудности със съня, са навикът да стоим вечер до късно пред монитори, продължителен стрес, прекаляване с алкохол и др. Няма проблем да го приемате като добавка известно време, но все пак прочетете внимателно листовката на препарата, който сте избрали.

Източник

 

 

 

 

Коментари