Публикация

Три седмици безплатни консултации за катаракта

Три седмици безплатни консултации за катаракта

Лекарите от отделението по очни болести и очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив организират от 8 до 25 април 2019 г. безплатни консултации за катаракта.

За прегледите от пациентите няма да се изискват направления от личните лекари, но е необходимо да си запишат предварително час на телефон 0879/097-074.

Кампанията се провежда със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите по повод наближаващите Великденски празници.

След успешно преминалата благотворителна акция през март, която проведохме във връзка с Международния ден на глаукомата, сега

насочихме вниманието си към най-разпространеното очно заболяване – катарактата,

наричана още очно перде, посочи началникът на отделението д-р Димитриос Власиадис. Според статистически данни това заболяване е една от най-честите причини за загуба на зрението в световен мащаб, като засегнатите са около 40%.

При това заболяване има няколко много важни момента – диагностиката и оперативното лечение да бъдат направени с високотехнологична апаратура, с каквато „Централ Хоспитал“ разполага, но е от значение и изборът на имплантите – вътреочните лещи, които се поставят на пациенти. От тези фактори зависи след това качеството на живот на пациента.

Пердето на очите се появява и прогресира незабелязано с напредване на възрастта. Първите симптоми се появяват след 40-годишна възраст. При добра профилактика на очите, заболяването може да се прояви и по-късно - към 60-65 г.

Според очните специалисти терапията с капки за очи е ефикасна само в началния стадий на заболяването, докато зрението не е намалено. Когато консервативното лечение не дава резултат, единственият начин за премахване на пердето е чрез операция.

 

Коментари