Публикация

Лечението с медикаменти за кисти на яйчниците може да спести операцията

Лечението с медикаменти за кисти на яйчниците може да спести операцията

Синдромът на поликистозните яйчници е едно от най-честите ендокринни разстройства при жените в репродуктивна възраст. Усложнение, което представлява комплекс от много фактори. При него почти всички функции на яйчника са нарушени.

Изявата на заболяването започва обикновено около пубертета

като още в началото се проявява със смущения в менструалния цикъл (той е нередовен или липсва), с промени в инсулиновата резистентност, води до хормонални нарушения и липса на овулация. 

Поликистозни яйчници - симптоми, причини
д-р Борислав Маринов

 

Това заяви проф. Борислав Маринов, акушер-гинеколог в СБАЛАГ „Майчин дом“. 

 

Въпреки многобройните изследвания

причините за появата на това състояние не са напълно изяснени

Приема се, че генетичната обремененост има значение. Други фактори може да са свързани с вирусна патология или на ензимни нарушения в синтеза на различните хормони. Може да е заради преобладаване на андрогени. Така се стига до липса на овулация и оттам се получава стерилитет. Всичко това е свързано и с редица други нарушения и симптоми, изтъкна проф. Маринов.

 

Специалистът подчерта, че

при поликистозни яйчници често е налице инсулинова резистентност

Тя от своя страна крие рискове от развитие на предиабет или диабет, от промяна в мастната обмяна.

 

Вследствие на нарушения синтез на естрогените и превеса на андрогените пък се появява засилено окосмяване (хирзутизъм), акне, себорея.

 

Кисти на яйчниците често са съпроводени с акне и нередовен цикъл

Синдромът на поликистозните яйчници може да протича безсимптомно

Това обаче е така само в началото.

 

„При момичетата се проявява с по-късна (след 15-16-годишна възраст) и нередовна менструация. На това трябва да се обърне внимание и да се търси консултация със специалист“, подчерта проф. Маринов.

 

При преглед с ултразвук се установяват промените в яйчниците. Те са увеличени по размер, тяхната повърхност е седефено-бяла на цвят, с множество фоликули (кисти) по краищата.

 

Кисти на яйчниците - симптоми

За потвърждаване на диагнозата обаче са необходими и лабораторни изследвания

Най-добре е те да се направят между 3-ия и 5-ия ден от цикъла. При Синдрома на поликистозните яйчници лутеинизиращият хормон (LH) е значително повишен спрямо фоликулостимулиращия хормон (FSH), т.е. нарушена е цялата верига на регулация на менструалния цикъл - хипоталамус - хипофиза - яйчници, поясни акушер-гинекологът.

Съвременното лечение

От патогенетична гледна точка медикаментозно лечение може да се проведе с препарата „Иногинол“, смята проф. Маринов.

 

Тази хранителна добавка съдържа:

 

  • D-хиро-инозитол (D-Chiro-Inositol);
  • Миоинозитол (Myo-Inositol);
  • Ревифаст;
  • Манган;
  • Фолиева киселина;
  • Витамин D3.

Според акушер-гинеколога D-Chiro-Inositol и Myo-Inositol са в точно определено съотношение – 2,5-3:1, „за да могат да действат най-благоприятно срещу инсулиновата резистентност, като я нормализират, подпомагат обмяната на веществата, премахват оксидативния стрес“.

 

Инсулиновата резистентност е честа при поликистозни яйчници

 

Фолиевата киселина намалява концентрацията на циркулиращия хомоцистеин, а мангановите йони подобряват глюкозния толеранс. Ревифаст подобрява обмяната на всички елементи – белтъци, въглехидрати. Витамин Д3 нормализира развитието на яйцеклетката преди и след овулация.

„Иногинол“ е прекрасна комбинация от 6 елемента

които един друг се подпомагат срещу този синдром, категоричен е акушер-гинекологът.
По думите му медикаментът може да се използва за регулиране на менструалния цикъл, както и при други случаи на хормонална недостатъчност (за стимулиране функцията на яйчника при стерилитет).
Дозата е по една таблетка дневно до постигане на желания ефект. Може да се приема, докато цикълът се нормализира или жената забременее.

 

Ако това патогенетично лечение не благоприятства нормализиране на менструалния цикъл, поява на овулацията, се опитва стимулация с други медикаменти – например с „Утрогестан“, допълни проф. Борислав Маринов.

 

Лечение на поликистозните яйчници с "Иногинол"

 

В случай, че след няколко месеца не настъпи никакъв ефект по отношение на регулация на цикъла и на овулацията, може да се пристъпи към оперативно лечение.

 

Коментари