Публикация

За първи път в България: Дни на психологичната помощ в болнична среда

За първи път в България: Дни на психологичната помощ в болнична среда

Как да останеш жив до края? Как може животът да не бъде компрометиран? Как да се борим, за да не успеят медицината, болницата и техниката да откраднат на човека болестта и смъртта? Отговорите на тези въпроси, зададени от известния психиатър и психоаналитик д-р Пиер Марти, търсиха клинични психолози, психотерапевти, анестезиолози, хематолози и специалисти по здравни грижи в рамките на първите „Дни на психологичната помощ в болнична среда”.

 

Дори куче-терапевт – четириногият „лечител” Ричард, се включи в конференцията, организирана от Българското научно дружество по военна медицина и Военномедицинската академия (ВМА).

 

Мултидисциплинарният екип от съмишленици обмени опит от практиката и сложи фокус върху актуални проблеми на болничната психология във ВМА на 30 и 31 март 2019 г.

„Дни на психологичната помощ в болнична среда” е първото по рода си събитие в България и е от изключителна важност

не само за клиничната психология, но и за модернизирането на медицинската практика като цяло. Обмяната на познания, възможности и опит в рамките на дискусиите ще дадат възможност на колегите да намерят отговор на редица проблеми и казуси, с които се сблъскват в ежедневната практика и изискват бърза реакция”, коментира полковник доц. Димо Димов, откривайки форума. Началникът на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” в Академията подчерта, че ВМА е една от първите болници, превърнала психологическата грижа за пациентите в приоритет.

Презентациите в рамките на двудневния форум бяха разделени в няколко пленарни модула

Първият беше посветен на традициите и иновациите в психологичната помощ в болнична среда

Светлина върху темата от каква подкрепа имат нужда пациентите с костномозъчни трансплантации хвърли клиничният психолог от ВМА д-р Велислава Донкина. За работата с донори и реципиенти при присаждане на органи споделиха ноу-хау проф. Румяна Крумова-Пешева от СУ „Св. Климент Охридски” и д-р Харалампи Пешев от ВМА.

Вторият панел беше посветен на примерите от практиката на анестезиолози, хематолози и психолози

Има ли щадящ начин да се споделят лошите новини разкри д-р Мирослав Ненков от Катедрата по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) на ВМА. Колежката му д-р Любомира Кънчева представи възгледите на „един лаик” по темата за психичното здраве.

Върху грижата за здравия дух на лекарите беше фокусиран третият модул на конференцията

Как балинт групите пазят специалистите в бяло от Бърнаут синдром – резултатите от работата си с анестезиолозите във ВМА коментира д-р Донкина. Интересен акцент във втория ден на форума беше и опитът на специалистите по здравни грижи от КАИЛ.

 

Могат ли медицинските сестри да влязат в ролята на психолози, какви проблеми възникват в общуването с пациентите в реанимация и лесно ли се преодолява т.нар. Синдром на пост-интензивните грижи – разкриха Ина Бачева, Виктория Лолева, Десислава Йорданова и Елка Евлогиева-Фаткова.

Коментари