Публикация

Запек при бременност – натуралните лаксативи не предизвикват контракции

Запек при бременност – натуралните лаксативи не предизвикват контракции

Запекът e „патент“ на бременността. Засяга и жени, които преди не са се сблъсквали с този проблем.

От една страна, появата му се дължи на настъпилите хормонални промени в женското тяло. Повишените нива на хормона прогестерон, който подпомага износването на плода, намаляват контралитета на мускулатурата, забавят перисталтиката на червата.
През втората половина на бременността наедрялата матка притиска червата, измества ги, променя се тяхната позиция. Моториката на стомашно-чревния тракт се затруднява още повече

- поясни д-р Константина Кирова, акушер-гинеколог.

Нормално е да се ходи всеки ден до тоалетната

Д-р Константина Кирова
д-р Константина Кирова

Ако изхождането е на 3-4 дни, при достатъчен прием на храна, става въпрос за запек. През бременността той не трябва да е съпроводен с твърди изпражнения, с големи напъни, защото чрез тях коремната преса притиска матката и предизвиква контракции, отбеляза д-р Кирова. 

 

Според нея за да се избегне проблемът,

бъдещата майка трябва да се храни балансирано

да приема продукти, богати на целулоза, фибри и пектин.

Основно трябва да се наблегне на пресните плодове и зеленчуци (сливи, смокини, листни зеленчуци), които са естествени лаксативни средства. Киселото мляко е изключително полезно, овесените ядки - също, посочи акушер-гинекологът.

Добре е бременната жена да приема повече течности, да се движи

„За една бременна дозата е 2.5 литра течности на денонощие, като тук се включва освен водата, също така и супите, соковете, млякото.

 

Препоръчвам разходки, упражнения, йога, плуване. Бременността е физиологично състояние, не е болест. Жената трябва да се приема като практически здрава и ако се храни и живее здравословно, няма да има проблеми и ще роди здраво бебе”, отбеляза д-р Кирова.

 

Запек по време на бременност

Запекът може да стане опасен

Специалистът предупреди, че ако изпражненията се задържат повече в червата, има риск от възникване на инфекции.
Затова, ако перисталтиката е забавена, въпреки балансираното хранене и активния начин на живот, на помощ идват лаксативни препарати.

Правилно лечение на запек през бременността

Д-р Кирова отбеляза, че на българския пазар има лаксативен сироп, който е натурален и е подходящ през бременността - „Фрутилакс“.

 

Той съдържа сок от слива и смокиня, както и масла от мента и див копър. Смокинята и сливата са богати на пектин, фибри, магнезий, които действат върху осмотичните процеси на червата. Магнезият подобрява перисталтиката на червата. Маслата от копър и от мента допълнително действат спазмолитично и помагат срещу колики.

 

„Фрутилакс“ съдържа сорбитол, който е със собствен лаксативен ефект. Сиропът е богат и на феноли – те имат антисептично действие спрямо патогенните бактерии в червата.

Цялата тази комбинация позволява един мек, физиологичен ефект, който по никакъв начин не натоварва организма на бременната. Като гинеколог искам да подчертая, че сиропът не предизвиква маточни контракции, което е много важно през този период

- изтъкна д-р Кирова и допълни, че има препарати, които по-драстично действат на мускулатурата.

 

Фрутилакс помага при запек, подходящ е за бременни и деца

 

По думите й

продуктът е подходящ за всички, които имат проблеми с перисталтиката

тъй като съдържа натурални съставки, физиологично ориентиран е и няма странични ефекти. Дозата е по 1-2 супени лъжици сутрин и вечер. 

Важно е да се знае, че за разлика от други слабителни средства, при „Фрутилакс” не се наблюдава привикване.

 

Сиропът не предизвиква дехидратация и може да се приема продължително време, допълни акушер-гинекологът.

Коментари

Tedi Petrova
6 апр 2019 21:11

Прочетох, че сиропът съдържа глицерол, а знам, че глицеролът не се препоръчва при бременни. Също съдържа и много вредните консерванти метилпарахидроксимензоат, протилпарахидроксибензоат. Те не са ли вредни за плода?