Публикация

В Аджибадем Сити Клиник Бургас възвърнаха доверието ми в здравеопазването

В Аджибадем Сити Клиник Бургас възвърнаха доверието ми в здравеопазването

На 82 години баща ми отново живее нормален живот, благодарение на д-р Самуил Казаков и целия екип на Кардиохирургичния център. Доверието към лекарите ми се върна и наистина се убедих, че грижата за здравето на пациента в тази болница не е само слоган ” - казва Яна, дъщеря на оперирания с четворен байпас Апостол Стоянов Апостолов.

Пенсионираният инженер е със сърдечно заболяване от много години. Като всеки човек на тази възраст и той полага обичайните грижи за своето здраве - пие редовно предписаните лекарства, мери кръвното си налягане, посещава периодично специалист.

 

В един ноемврийски ден възрастният човек получава силни болки в гръдната област. Предвестниците на това състояние са проявени по-рано през годината, но както споделя дъщеря му :

Баща ми не вярваше, че е нещо сериозно. Болката отминаваше, а той слагаше шалче на врата и гърдите си, като мислеше, че е настинал."

 

В този ден дъщерята Яна получава обаждане от майка си, че баща й е със затруднено дишане и силни болки в гърдите, продължаващи повече от 15 минути. Яна се обажда за помощ в Кардиохирургичния център. Свързва се с управителя на болницата д-р Контева, която е категорична – „Водете го при нас, чакаме го...”.

 

Неотложността на състоянието изисква бързата намеса на екипа. Подготвят пациента и въвеждат в ангио зала за коронарография (въвеждане на контрастна материя, за оценка проходимостта на съдовете на сърцето). Още по време на процедурата се оказва, че Апостол има значително стеснение на артериите на сърцето и се налага прилагането на сърдечна хирургия. Състоянието му е стабилизирано и той е приведен в отделението по кардиохирургия на Сърдечно-съдовия център.

 

Д-р Казаков, началник на отделението по кардиохирургия, продължава лечението. Той изключва увреденият участък с поставянето на аорто-коронарен байпас, който позволява на кръвта да преминава по пътека, заобикаляйки запушените съдове . По време на операцията запушените артерии не се отстраняват. Присажда се нов кръвоносен съд към тях след участъка на запушването и по този начин кръвта преминава безпроблемно по нов път.

 

Хирургичната интервенция, както и възстановяването преминават успешно. След няколко дни пациентът вече е в състояние да се прибере у дома. До него неотлъчно е неговото семейство - съпругата и двете му дъщери.

 

Специални благодарности на д-р Мариана Контева, която е успяла да създаде такъв екип - всички работят като добре смазана машина, всеки изпълнява задълженията си без да пречи на другия – санитари, медицински сестри, рехабилитатори. Отношението на лекарите е изключително - д-р Даниела Ватева, д-р Мартина Ралева горят в работата и са всеотдайни на професията си. Не мога да изредя имената на всички лекари, които се грижиха за баща ми през това време. Наистина, ако повече хора разберат, че има място, където получават такава грижа, може би ще обръщат повече внимание на здравето си.” - споделя развълнуваната Яна.

 

Два месеца и половина след операцията Апостол се чувства много добре – всички показатели са подобрени – помпена функция на сърцето, кръвно налягане в норма, без лекарства. По препоръка на лекарите, всеки ден е на разходка - без умора и болка. Единственото, което напомня за преживяното са козметичните белези от операцията.

Коментари