Публикация

Надежда за чакащите трансплантация на бял дроб

Надежда за чакащите трансплантация на бял дроб

Надежда за българите, нуждаещи се от белодробни трансплантации. Първите двама пациенти вече са във Виена в очакване да влязат в листата на чакащите, информира Нова телевизия.

 

Две години чужди клиники отказваха да приемат наши сънародници за присаждане на бял дроб. За съжаление, някои от тях починаха

А такива операции не се правят у нас

Безспорно след 2 години чакане, самият факт, че двама души са заминали за болницата във Виена, където ще им бъдат направени прегледи и е възможно да им бъдат направени прегледи, е безспорен успех. Необходимо е обаче да уточним, че все още има пациенти, които чакат и които не са никак малък брой. Тези пациенти също трябва да идат на оценка на вероятността да бъдат транспортирани. Което е необходимо, за да бъдат включени в европейската листа на чакащите

- коментира Тодор Мангъров, председател на Асоциация „Пулмонална хипертония”.

 

Той допълни, че трансплантациите могат да бъдат извършени, след като се направи оценката. А

 

договорът с „Евротрансплант” все още не бил активно действащ

Договорът с болницата и Медицинския университет във Виена е факт. В процес на подписване е. Ние отговорихме на последните въпроси, които „Евротрансплант” изпрати, и се надявам да се възстанови този договор, който българското правителство имаше с „Евротрансплант, обясни проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина”.

Той допълни, че се работи за решаване на проблема, заради който договорът с организацията е прекъснат – а именно липсата на органи, които страната ни да предоставя.

 

„Създаде се програма за донори, за намиране, установяване и кондициониране на донори. Създадоха се структури към областните болници с координатори по донорство. В момента се разработва една наредба, която не само определя задълженията на тези координатори и целите екипи, но и уточнява финансовите взаимоотношения като начин на финансиране и т.н.”, обясни проф. Начев.

 

По думите му, тази дейност се заплаща от Министерството на здравеопазването.

От 3 до 5 хиляди лева пък се давали за кондициониране на пациенти

въпросът според него обаче е как се разпределят тези пари.
Според проф. Начев от голямо значение е човешкият фактор. Имало и екипи, които са генерирали по 7-8 донори. 

Коментари