Публикация

Шоколад срещу пролетна авитаминоза

Шоколад срещу пролетна авитаминоза

През пролетта много хора страдат от недостиг на витамини в организма. Причината е, че обикновено през зимния сезон менюто е по-бедно на пресни плодове и зеленчуци, а тези, които се предлагат на пазара са по-бедни на полезни вещества, защото са отглеждани предимно в парници. Авитаминозата води до отпадналост, умора, дефицит на концентрация, повишени нива на безпокойство и склонност към депресивни състояния.

Няколко храни набавят на тялото ни нужните вещества

Добрата новина е, че едното от тях е шоколадът. Употребата на тъмен шоколад намалява стресовите реакции, които се обострят през този сезон поради неустойчивото време и атмосферните колебания, твърдят специалисти по хранене. Черният шоколад съдържа ценни антиоксиданти, които не само укрепват здравето, но и предпазват организма от недостига на витамини. Имат и важен антиейджинг ефект.

 

Полифенолите, които той съдържа, освен че имат предпазващо действие, повишават настроението и допринасят да се засили чувството за спокойствие и удоволствие.

 

Половин шоколад съдържа една трета от дневната норма на желязо (стимулиращо дейността на сърдечносъдовата система), четвърт от нормата на магнезий и почти 50% от необходимото количество мед и манган.

ядки срещу авитаминоза

ядките са друг незаменим източник

 на полезни мазнини и микроелементи. Различните ядки съдържат и различни полезни вещества, затова специалистите препоръчват да ги редуваме. 

Фъстъците, например, са изключително богати на фибри, магнезий и полинаситени мазнини. Орехите също така са богати на антиоксиданти  и могат да се справят с ефекта от оксидативния стрес – натрупванетона свободни радикали в организма, С ядките обаче трябва да внимават хора, които имат алергия.

Вижте още: Шепа ядки на ден пазят от рак и болести на сърцето

Употребата на сушени плодове поддържа имунитета и доброто функциониране на вътрешните органи, подобрява храносмилането и повишава настроението. Сушените плодове обаче са калорични, затова не бива да се прекалява с тях, предупреждават учените.

срещу пролетна умора

През пролетния сезон е добре тези препоръчани храни да са включени в ежедневното меню, за да може тялото ни да си набави загубените през зимния сезон полезни витамини и микроелементи. Така си гарантираме по-здраво тяло, но и по-здраво психическо състояние, по-лесно приемаме промяната на времето, преодоляваме пролетната умора и негативните й въздействия.

Коментари