Публикация

В „Пирогов“ спасиха бебе с много рядка аномалия

В „Пирогов“ спасиха бебе с много рядка аномалия

Лекари от „Пирогов“ спасиха дете с много рядка аномалия. Началникът на Отделението по детската урология д-р Стоян Пеев и шефът на комплекса по травматологията проф. Диян Енчев извършиха сложна интервенция на момче в неонатална възраст, родено с екстрофия на пикочния мехур.

 

По време на операцията

лекарите изградиха нов пикочен мехур и извършиха сложна реконструкция на тазовите кости

Сложната интервенция продължи над 12 часа.

 

Целта на операцията е да постигне континентност (задържане) на урината и да се осигури стабилност на таза за бъдещите движения в тази област.

1 на 100 000 деца у нас се ражда с екстрофия на пикочен мехур

- което е една от най-тежките малформации в детската урология. Това е комбинирана малформация, при която липсват предна стена на пикочния мехур, част от коремната стена, а тазовият пръстен не е затворен. Детето не може да извършва по нормален начин физиологичните си нужди. В следствие на тази аномалия урината се излива на кожата на корема му.

При екстрофия на пикочен мехур се налагат поредица от последващи операции

с цел постигане на нормален здравен и социален статус.

В момента детето се възстановява в детската урология на „Пирогов“

Майката подчерта, че в навечерието на Световния ден на здравето - 7 април, изказва огромни благодарности към целия екип, който се грижи за детето й, и по-специално към лекарите, които са извършили сложната операция. Тя им пожела да са здрави, за да могат да даряват здраве на пациентите си.

Коментари