Публикация

Модерен ядрено-магнитен резонанс беше открит във ВМА

Модерен ядрено-магнитен резонанс беше открит във ВМА

В навечерието на Международния ден на здравето с тържествен водосвет, отслужен от Тивериополския епископ Тихон, беше открит новият ядрено-магнитен резонанс на ВМА.

Апаратът е последно поколение, произведен 2019 г. Оборудван е с уникална система за ранна диагностика на карцином на простатата

и други ракови заболявания


Лентата по случай новия ядрено-магнитен резонанс прерязаха началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов. Събитието уважиха и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. ВМА с нов адрено-магнитен резонанс

 

„Днес е много щастлив ден за Военномедицинската академия, защото в навечерието на празника на здравния работник – 7 април, се сдобиваме с изключителна придобивка. Преди 15 години ВМА също се гордееше, че има първия магнитен резонанс в България”, спомни си бригаден генерал Мутафчийски.

В медийното пространство напоследък много се говореше за модернизацията на армията. В този разговор ние, от ВМА, бяхме изпуснати. Но това не значи, че сме изпуснати от вниманието на правителството и на политическото ръководство. Закупуването на това съоръжение е израз на развитието на Военномедицинската служба като неделима част от Въоръжените сили. Изказваме своята благодарност за положените грижи на правителството и лично на премиера, допълни началникът на ВМА. 

И подчерта: „С ясното съзнание сме, че здравното състояние на всеки български гражданин е част от неговата индивидуална сигурност. А тя е елемент на националната сигурност, за която и ние носим отговорност!”.

 

„Академията е институция. С постоянното насищане с апаратура, която да подпомага качествената медицинска дейност, ще продължим да подкрепяме ръководството на ВМА”, категоричен беше зам.-министър Анатолий Величков.

От Министерство на отбраната бяхме убедени, че визионерският, стратегически подход на ген. Мутафчийски и неговият екип е правилен. Затова и всички последващи стъпки бяха в посока да подкрепи ВМА, за да може не да се занимава с проблемите, съществували в миналото, а да се развива и надгражда, допълни още зам.-министърът на отбраната. 

И призна: „Към останалите структури в областта на здравеопазването, без да съм военен, бих казал: „Равнис по Военномедицинска академия!”.

 

„Мечтите ни не спират тук”, призна бригаден генерал Мутафчийски. И издаде, че

в следващите два месеца ще бъде открит и новият ангиографски апарат

- който е най-добрият в България.

 

„За борбата с мозъчните инсулти сме предвидили да закупим и оборудване без аналог. Подобен апарат има само в Хамбург, Германия. Ние сме амбициозна болница, а тази техника ще се купи с наши средства”, подчерта началникът на ВМА.

Новият апарат

Специализираната система за ранна диагностика на карцином на простатата се състои от 1,5 Т апарат магнитно-резонансна томография (МРТ) на Siemens, модел Magnetom Aera и специализиран урологичен ултразвуков апарат BK 3000.

 

Magnetom Aera е висок клас магнитно-резонансен томограф, позволяващ извършването на специализирани изследвания на простатата, които дават информация за нейната анатомична структура, както и за отклоненията от нормалната ѝ функция. Системата дава възможност за повишаване успеваемостта в диагностицирането на карцином на простатата в ранните етапи на заболяването при все още малки лезии.

 

В допълнение, магнитно-резонансният апарат Magnetom Aera ще повиши диагностичните възможности на Клиниката по образна диагностика на ВМА, осигурявайки получаването на висококачествени образи при целотелесни изследвания, специализирани изследвания на главен и гръбначен мозък, опорно-двигателния апарат, коремни органи и други.

 

Имплементираните Tim4D и Dot технологии допринасят за стандартизиране на провежданите изследвания и получените образи и редуциране на времето за изследване с над 50%. Това осигурява възможност за изследването на над 60 пациенти на ден.

 

Уникална за апарата е и технологията QuietSuite, редуцираща шума, придружаващ изследванията с до 99%. Това, съвместно с широкия отвор на гентрито, малката му дължина и ускорените изследвания, допринася за повишаване на комфорта на пациента по време на изследвания, което също има отношение и към намаляване на артефактите от движение в получените образи.

 

 

Коментари