Публикация

Студенти имат възможност да оперират с робота Da Vinci в хода на 7-то училище по лапароскопска хирургия

Студенти имат възможност да оперират с робота Da Vinci в хода на 7-то училище по лапароскопска хирургия

В Телекомуникационния ендоскопски център /ТЕЛЕЦ / на  МУ-Плевен се провежда 7- то поредно лапароскопско училище за студенти, съобщи доц. д-р Добромир Димитров, зам. декан на факултет „Медицина“.  То се  провежда  в рамките на два дни – 4 и 5 април, през които участниците  имат възможност да се запознаят с лапароскопската хирургия, както и да придобият практически умения. В него участват 9 студенти от всички медицински университети в страната, 8 от които са активни участници. Училището започна с Хирургия на живо - предаване в реално време на операция, извършена с роботизираната система Da Vinci на жена с карцином на сигмовидното черво и киста на яйчника, като оператори бяха проф. д-р Славчо Томов и доц. д-р Добромир Димитров. 
Програмата продължи с теоретична част - лекции, въвеждащи в лапароскопската хирургия, които представят апаратурата, предимствата, както и някои основни техники при оперативни интервенции. Лектори са  чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, проф. д-р Славчо Томов, проф. д-р Ташко  Делийски, доц. д-р Добромир Димитров, д-р Цветомир Иванов, д-р Мартин Караманлиев, д-р Емил Филипов, както и гост-лектор д-р И. Живков от МБАЛ София.

За първи път тази година студентите ще имат възможност в хода на практическо обучение да седнат зад конзолата на иновативната роботизирана система Da Vinci. Роботът е позициониран в Телекомуникационния център и вече е част от уникалния музей на миниинвазивната хирургия, които се създаде в ТЕЛЕЦ по идея на доц. д-р Добромир Димитров.  Според него на студунтите ще им е интересно да работят с роботизираната системата Da Vinci, и припомни, че в МУ-Плевен, вече официално има дисциплина по минимално инвазивна хирургия.  

Коментари