Публикация

Пародонтология

Пародонтология

 

Комплексен подход към проблемите на венците

 

Пародонтологията е част от стоматологията, която се занимава с възпалителни или естетични проблеми на венците. Пародонтологията е и главната причина за загубата на зъби в зряла възраст. Резултатът от възпалението на венците e изключително сериозен: постепенна загуба на нивото на костта, поддържаща зъбите и тяхното последващо разклащане и падане. Чрез пародонтологично лечение и пародонтологична профилактика, тези заболявания са предотвратими и напълно лечими.

 

Пародонтитът е възпалителен процес, при който се обхваща целият опорно поддържащ апарат на зъба с прилежащия към него венец, причина за което е хроничната бактериална инфекция. Ако имате информация за наследственост на заболяването, е препоръчително да предприемете превантивни мерки срещу пародонтита, за да удължите живота на здравите си зъби. Имайте предвид, че вие може да имате заболяването, без дори да предполагате, тъй като пародонтитът в повечето случаи протича безболезнено. Или както казваме в MedicalDent –„Всеки зъб с номера си“.

 

В MedicalDent разработваме пълна програма от оздравителни процедури, ориентирани към пациента за спиране на инфекцията, ограничаване на загубата на зъби, възстановяване на венеца. При необходимост извършваме хирургични намеси за възстановяване на загубената кост, а също така в кабинетите ни на естетична хирургия лекуваме зъбите от дефектите, следствие на възпалението.

 

При необходимост извършваме хирургични намеси за възстановяване на загубената кост, а също така в кабинетите ни на естетична хирургия лекуваме зъбите от дефектите, следствие на възпалението. При необходимост извършваме хирургични намеси за възстановяване на загубената кост, а също така в кабинетите ни на естетична хирургия лекуваме зъбите от дефектите, следствие на възпалението.


Причини за пародонтозата и нуждата от лечение

 

Най-честата причина за пародонтозата и необходимостта от нейното лечение е лошата орална хигиена, която води до появата на бактерии, които се развиват в устната кухина. Те живеят и се размножават от храна, попаднала в междузъбното пространство. Макар и естествено бактериите да присъстват в устната кухина, те са потенциални причинители на пародонтоза и нужда от лечение и лекарска намеса при драстично увеличаване на броя им. В случаите, когато устната кухина не е добре почистена започва появата на плака – предпоставка за пародонтоза, лечението на която е задължително. Често натрупаната и непочистена плака води до втвърдяването ѝ и образуването на зъбен камък, който от своя страна дразни венците и може да доведе до пародонтоза и нуждата от лечение. Като причина за раздразнение на венците не трябва да се забравя и механичното нараняване, което може да бъде следствие от ежедневни дейности като хранене или почистване на устната кухина. Пациентите могат да причинят нараняване на венците и пародонтоза, лечението на която е задължително след откриването ѝ, от употреба на неудобни протези. При продължителен контакт между протезата и венеца може да се стигне не само до нараняване, но и до по-сериозни травми.


Симптоми на пародонтозата, която изисква лечение

 

Първият симптом на пародонтоза, лечението на която е задължително още в начални стадии, задължително е възпалението им, познато още като гингивит. Той не винаги е лесен за разпознаване, но едни от най-отчетливите белези са зачервени, чувствителни, подути и кървящи венци. Откриването на гингивит, който може да доведе до пародонтоза и лечение, може да бъде по-трудно при пушачите, заради намаленото кървене, следствие от влиянието на никотина върху кръвоносните съдове. Дори и само един от симптомите да е на лице е задължително да посетите вашия стоматолог за преглед за да можете да предотвратите появата на пародонтоза и нуждата от лечение.

 

Как можете да предотвратите пародонтозата и лечението ѝ?

 

Възпалението на венците и пародонтозата, лечението на която е много важно за цялата устна кухина, са състояния, които са лечими и предотвратими. Най-важното нещо е добрата орална хигиена – по този начин пациентът може да почисти бактериите, които предизвикват възпалението и появата на гингивит и да не се стига до пародонтоза и лечение изобщо. Основните елементи от добрата орална хигиена са:

 

-За да предпазите усмивката си от пародонтоза и лечение препоръчваме миенето на зъбите по 2 пъти на ден с помощта на паста и четка за зъби с подходящ размер и твърдост на косъма;

 

-Почистването на междузъбното пространство, където четката не може да достигне – за целта можете да използвате конец за зъби или специална интердентална четка (предназначена за премахването на храна между зъбите).

 

Когато се избират най-подходящите инструменти за орална хигиена, която да предпази пациентите от пародонтоза и лечение, е добре да се консултирате с вашия стоматолог. Той ще ви посъветва дали е по-добре да използвате конец (за зъбни редици с минимално или никакво разстояние между зъбите) или интердентална четка (за зъбни редици с по-голямо междузъбно пространство). За да предпазите зъбите си от пародонтоза, лечението на която е задължително за красивата и здрава усмивка, препоръчваме и употребата на антибактериална вода за уста – тя ще ограничи размножаването на бактериите в устната кухина и ще успокои възпалението. Ако имате каквито и да било колебания за пародонтоза, посетете веднага вашия зъболекар за преглед и при нужда – назначаване на лечение.

 

Коментари