Публикация

Проф. Борисова: Високите нива на кръвна захар не могат да чакат

Проф. Борисова: Високите нива на кръвна захар не могат да чакат

Интервю с проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология. 

 

Проф. Борисова, каква е моментната картина на заболеваемостта от диабет в България?

Разпространението на захарния диабет в България следва световните тенденции, т.е. говорим за епидемично нарастване на заболяването. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) през 2006 г. в света е имало 246 милиона диабетици, а през 2017 г. – 425 милиона. В България през 2006 г. диабетно болните са били 312 000, а през 2017 г. – 519 000. При мъжете диабетът е по-чест и с напредване на възрастта и заболеваемостта нараства.

Каква според Вас е първопричината за диабет? Как влияят хранителните навици от ранната детска възраст?

Затлъстяването е друго епидемично нарастващо заболяване. Изследвания, проведени сред американско население за период от 20 години, показват, че броят на затлъстелите непрекъснато расте наравно с нарастване честотата на диабета.

 

В България със затлъстяване са 33% от населението над 20-годишна възраст, а 37% са с наднормено тегло. Причините са много – липса на възпитание за здравословно хранене най-напред в семейството, а после - в училище. Придобитите навици в детството стават „норма“ и много трудно порасналият вече човек може да ги преодолее и да преосмисли поведението си, както по отношение на храненето, така и на двигателната активност.

 

Последната причина за излишните килограми е по-важна и от храненето, но системно се пренебрегва. Съвременният компютъризиран свят създаде „мързеливи“ хора, които винаги са заети и нямат време за елементарни движения (дори ходене пеша). Голяма част от IT-специалистите са със затлъстяване и част от тях имат вече и предиабет или диабет. Проблемът с обездвижването е много сериозен.

Как оценявате лечението на диабета в България спрямо другите европейски страни?

В България разполагаме с всички съвременни антидиабетни лекарства, които са налице не само в Европа, но и в света. Налице е реимбурсация и медикаментите са достъпни за нашите диабетици, които са индицирани за съответно лекарство. Това става след специализирана консултация с ендокринолог. Той може да прецени необходимостта от конкретен като механизъм на действие медикамент, който е подходящ за определен болен в точно този период от развитието на диабета му.

На 29 март 2019 г. водещи специалисти дискутираха с колегите си от цялата страна захарния диабет като здравно и икономическо предизвикателство у нас.

Коментари