Публикация

БАПЗГ изпрати отворено писмо до институциите и медиите, в което за пореден път настоява за достойни условия на труд, квалификация и възнаграждения за професионалистите по здравни грижи

БАПЗГ изпрати отворено писмо до институциите и медиите, в което за пореден път настоява за достойни условия на труд, квалификация и възнаграждения за професионалистите по здравни грижи

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изпрати днес, 05.04.2019 г., отворено писмо до председателя на 44-то Народно събрание г-жа Цвета Караянчева, президента на Република България г-н Румен Радев, министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова, председателя на Националното сдружение на общините в Република България инж. Даниел Панов, председателя на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов и председателя на Медицинска федерация към КТ "Подкрепа" д-р Камен Данов.

В писмото, подписано от председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева, пише:

"Ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи се обръщаме към Вас, за да заявим, че нагнетяването на огромно напрежение в обществото през последните месеци, в предизборна ситуация, се отразява пагубно върху живота и здравето на хората в нашата страна. Поради системното неглижиране на проблемите в здравеопазването съсловието на професионалистите по здравни грижи стана заложник на партийни страсти и вождистки интереси. БАПЗГ многократно е сигнализирала за проблемите чрез становища, декларации, отворени писма, позиции и призиви до отговорните институции и до медиите. От 2017 г. насам сме изпратили 9 документа с конкретни искания за подобряване на условията на труд, на социалния статус, на възможностите за продължаващо обучение и кариерно развитие, както и за мерки за ограничаване на агресията срещу медици. От Вас получавахме разбиране и обещания за решаване на поставяните от нас проблеми, но без конкретни срокове за изпълнението им."

В писмото се припомнят исканията към институциите, залегнали в протестната декларация, приета от участниците в националния протест на професионалистите по здравни грижи, който се проведе на 12.05.2018 г. в София. Изброяват се и следващите стъпки на БАПЗГ за постигане на справедливите искания - изпращане на Призив до институциите на 24.01.2019 г. с настояване за незабавно увеличаване на заплатите на професионалистите по здравни грижи; стартиране на Подписка сред професионалистите по здравни грижи и гражданите на 15.02.2019 г. с основните искания на БАПЗГ, която ще бъде внесена в Министерския съвет; провеждане на срещи с представители на законодателната и изпълнителната власт, и омбудсмана на Република България.

В писмото се казва още:

"УС на БАПЗГ заявява най-отговорно, че всички твърдения за противопоставяне на легитимно избраните на конгрес представители на ръководството спрямо протестиращите медицински специалисти не почива на реални факти. От датата на първия протест на 01.03.2019 г. до момента, при широко медийно отразяване се тиражират неверни твърдения и откровени лъжи, свързани с дейността на БАПЗГ."

В края на писмото се изтъква:

"За пореден път ръководството на БАПЗГ заявява:

  • Подкрепя справедливите протести на всички професионалисти по здравни грижи за достойни условия на труд, професионална квалификация и възнаграждения.
  • Настояваме за приемане на стратегия за развитие на здравните грижи с план за действие,  ясни срокове и отговорни институции.
  • Ще участва в преговори на всички нива, касаещи съсловието, което по закон представлява."
     

Документът завършва с думите:

"Действията за разделяне и противопоставяне са в ущърб на професионалистите по здравни грижи, на пациентите и на обществото като цяло."

 

Целия текст на отвореното писмо на БАПЗГ можете да видите в прикачения файл.

 

 

Прикачени файлове

pdf

Коментари