Публикация

Университетска Болница „Света Марина“ – Плевен предлага на своите пациенти иновативна система за изследване на гърда

Университетска Болница „Света Марина“ – Плевен предлага на своите пациенти иновативна система за изследване на гърда

  Университетска Болница „Света Марина“ – Плевен разполага с най-съвременната иновативна система за изследване на гърда. Високотехнологичната апаратура Braster Pro работи по метода на контактната термография за функционално изобразяване на даден орган. В основата на контактната термография стои 'дермотермалния ефект', свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни неопластични лезии. Това явление може да се прояви по повърхността на гърдите, под формата на локални температурни аномалии. Изследването е с продължителност около 20 минути, като резултатите се изпращат към телемедицински център за разчитане. Термографските изображения се преглеждат от квалифициран рентгенолог.  Получаването на резултата се осъществява по два начина: до пет минути след извършване на изследването, ако автоматичният анализ не е регистрирал никакви термални отклонения и системата връща отрицателен резултат; до 48 часа след изследването, ако автоматичният анализ е регистрирал аномалия в термалното изображение. В рамките на 48 часа се връща крайният резултат на даден пациент, който може да е положителен или отрицателен. Предимствата за пациентите при изследване на гърда с иновативната система Braster Pro са многобройни: методът е лесен, бърз и безболезнен; напълно безвреден е, поради липсата на облъчване; методът е достъпен за всички, независимо от възрастта на пациентката, размера и тъканта на гърдите. Системата е икономична и достъпна, допълваща стандарта за лечение (ултразвук, мамография).

Системата е приложима за изследване за рак на гърдата при жени под 50 г. извън програмите за скрининг; за млади пациентки на чести интервали от време; за жени над 50 г. за контрол на състоянието на гърдите между редовните мамографски прегледи; за изследване на пациентки със семейна история на рак на гърдата и генни мутации BRCA1 и BRCA2; за жени, които приемат орални контрацептиви или които са на хормонално-заместителна терапия; при комбинация с редовен преглед на пациента в лекарски кабинет (при гинеколог или общопрактикуващ лекар). Системата Braster Pro не е предназначена за жени, които преминават или са преминали лечение за рак на гърдата като напр. лумпектомия, мастектомия, систематично лечение като напр. химиотерапия, хормонална, биологична терапия и лъчетерапия.

Временни противопоказания за извършване на изследване с Braster Pro:

  • бременност или кърмене (до три месеца след прекъсване):
  • инфекция с телесна температура над 38*С;
  • инфекция на гърдите с болка, зачервяване или натъртване (когато тези симптоми са налични);
  • хирургична процедура на гърдите с диагноза за бенигнена лезия:
  • биопсия - от  4 седмици до 6 месеца след процедурата;
  • резекция на тумор - до 12 месеца след процедурата;
  • поставяне на естетически импланти, инжектиране на филър (хиалурон) и липотрансфер - до 12 месеца след процедурата.

След обучителен курс за прилагане на системата Braster Pro, високоспециализиран екип ще извършва изследванията в Отделението по хирургия на УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и в Медицински център Света Марина-Диагностика и терапия. Пациентите могат да си запишат час чрез контактите на болницата.

Тел.. 0700 20 006; 064 805 666; 064 81 81 и на МЦ Света Марина: 064/806 838 и 0885105068

Коментари