Публикация

Френският посланик връчи отличието офицер на Академичните палми на чл. -кор. проф. д-р Григор Горчев

Френският посланик връчи отличието офицер на Академичните палми на  чл. -кор. проф. д-р Григор Горчев

 

Н.Пр. Ерик Льобедел днес връчи  френското държавно отличие Офицер на ордена на Академичните палми на  член-кореспондент проф. Григор Горчев – почетен ректор на Медицински университет – Плевен.  Високото държавно отличие бе връчено на проф. Горчев от посланика на Франция, на церемония  в зала „Магнум” на Втората клинична база.

„Ние приветстваме и отдаваме признание на една достойна за пример научна кариера, забележителна с волята за развитие на гинекологичната медицина в България и на Балканите на базата на силно и продължително сътрудничество с Франция”, каза по време на церемонията френският посланик.

 

Почетният ректор проф. д-р Григор Горчев  благодари на Франция в лицето на нейния посланик за оказаната висока чест, като не скри притеснението си, защото получава високо държавно отличие на страна, която е възпитаван да уважава от малък и в която по-късно, след 30 години, е усетил духа на френската култура и медицина. „Това е екипна награда, защото аз съм екипен играч”, каза проф. д-р Горчев и изказа благодарност на ректора на Медицинския университет проф. д-р Славчо Томов и на академичното ръководство за оказаната подкрепа.


Професор д-р Горчев  е удостоен с френското държавно отличие с указ на Министър-председателя и по предложение на Министъра на образованието на Френската република. Отличието се присъжда за високи постижения в областта на образованието и за принос към международното интегриране на университета. Орденът на академичните палми е създаден на 17 март 1808 г. с указ на император Наполеон Бонапарт, а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г. Отличието е създадено за университетски преподаватели, а днес то е достъпно за всички, работещи в сферата на образованието. Това е най-старата съвременна френска награда и е най-високата за дейци в образованието. Виолетовият цвят на ордена символизира хармонията между синьото и червеното, знак за мъдрост, познание, толерантност и авторитет. Този орден възнаграждава положената работа за каузата на обучението и образованието. 

Коментари