Публикация

Над 70 фактора определят успеха при ин витро

Строго индивидуализираният подход е абсолютното правило за медиците от пловдивската ин витро клиника „Селена”, което означава и абсолютни гаранции за здравето на жената.


„Постигнахме удивителен  напредък  по отношение на щадящата хормонална стимулация, като предварително се определя точната доза при всяка пациентка. Това е част от професионалното  ни ноу-хау  - да няма хиперстимулация и животозастрашаващи състояния”, поясни д-р Ангел Ставрев.

Това означава да не се действа по шаблон, да се прецизира възрастта на партньорите, точната причина за стерилитета и да се подходи така, че да бъде по най-щадящия начин и за съответната двойка.

За последната година екипът е постигнал впечатляваща, сравнима с европейските и световните стандарти успеваемост при ин витро процедурата – 64%.

„Ако преди няколко години ми бяха казали, че ще имаме такъв процент, щях да се разсмея – казва д-р Ставрев. Жените с 5-6 опита са на ръба на психическия срив. И когато там се постигне успех, това вече е истинското удовлетворение, защото инвитрото за нас не е само бизнес.

Във всяка работа, когато духовното има превес над материалното, се раждат идеи. Затова смятаме, че всичко, което сме постигнали, е съчетание от над 70 фактора - толкова оказват влияние за едно успешно ин витро. Колкото повече от тях се реализират, с колкото повече от тях е запознат съответният център, толкова успеваемостта е по-висока.

Това е една верига и не се ли завърши, нещата стават само случайно. Има ли изключителна дисциплина в работата, резултатите просто няма как да не дойдат. За тях обаче е необходима и най-новата и най-модерна техника, която означава  огромна инвестиция.”

Съвършената лазерна техника за предимплатанционна диагностика  дава възможност със сигурност да се установи дали ембрионът, който се връща в матката, е качествен.

Това, което довчера бе непостижимо при ин витро технологията, в момента е рутинна практика и в „Селена”.

Все още  обаче нещо куца в България във веригата лекар – пациент и  жените изминават много дълъг път, докато стигнат до специализирана клиника, казва д-р Ставрев.

Семейният лекар няма такива познания и понякога двойки с репродуктивен проблем, та дори и при акушер гинеколозите да се правят единични изследвания, пропускат 4-5 години. Трябва самата двойка да потърси помощ. Трябва да има и по-добра комуникация между акушер- гинеколози и специализираните центрове.

Коментари