Публикация

Аутизмът може да се открие рано по говора на детето

Американски учени са разработили компютърна програма, чрез която може да се откриват по-рано първите признаци на аутизма, както и на други говорни аномалии при децата.


Специалистите са открили, че бебетата с проблеми в развитието, изговарят думите и звуците по-различно от здравите деца. Това може да се засече чрез система за анализиране на речта.

В изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, са участвали 232 деца на възраст между десет месеца и четири години, като част от тях  са страдали от нарушения в развитието на речта и аутизъм.

Учените правели записи на децата в продължение на един ден. Разработеният софтуер  автоматично анализирал записите и можел да определи възрастта на детето и наличието на отклонения в развитието с точност до 86%.

Откритието ще позволи ранното диагностициране на нарушения в развитието на говорния апарат и признаците на аутизъм. Това ще бъде възможно при деца на възраст от 18 месеца, а не 6 години – каквато е средната възраст, на която сега се поставя диагнозата.

Коментари