Публикация

От печата: За 12 години бизнесът с лекарства нараснал 3 пъти

От печата: За 12 години бизнесът с лекарства нараснал 3 пъти

Продажбите на лекарства в България за последните 12 години - от 2006 до 2018 г., са нараснали в стойностно изражение почти 3 пъти.

 

Това информира в новия си брой в. „24 часа“, позовавайки се на данни на IMS Health Bulgaria/IQVIA, като за 2018 г. са прогнозни.

 

През 2006 г. у нас са продадени медикаменти за 1,3 млрд. лв., след това приходите от тях плавно нарастват, за да стигнат до почти 3,8 млрд. лв. през 2018 г.

 

В посочените приходи влизат както тези от лекарствата, отпускани с рецепта, независимо дали са иновативни, или генерични, така и приходите от лекарства без рецепта, а и обемът на продадените хранителни добавки, посочва изданието и отбелязва, че

у нас няма друг пазар, който да расте с такива темпове

„И то устойчиво, без катаклизми - дори в разгара на кризата продажбите на лекарства не са спаднали, а просто са се увеличавали с по-малки темпове - от порядъка на 4-5% годишно. Затова пък за последните две години ръстът е по 11% годишно. Последните официални данни са за първото полугодие на 2018 г., когато ръстът е бил 11% на годишна база, като очакванията са за цялата година ръстът на годишна база също да е 11%.

 

Поскъпването на самите лекарства не може да обясни този 12-годишен тренд на приходите или поне не изцяло. Защото от септември 2006 г. до септември 2018 г.
инфлацията в България е само 44% и поскъпването на лекарствата не прави изключение. Т.е. през всички тези години е растял и броят на продадените опаковки“, изтъква всекидневникът.

 

И допълва, че България, както и повечето страни от ЕС, има застаряващо население и силно развита система за реимбурсиране на лекарствата, което „естествено води до увеличение на продажбите“.

 

Още по темата четете в новия брой на в. „24 часа“.

Коментари

Това е лоша статистика, говори сама по себе си,а именно хората са болни и това е много, много лошо.

за съжаление,имате право...дано сега с мерките за по-високо заплащане за медицинските грижи нещата позабавят ход