Публикация

Кои храни влошават сенната хрема

Кои храни влошават сенната хрема

Храненето е неизменна част от терапията на повечето заболявания. Има храни, чието включване или изключване от хранителния режим, може да се отрази съществено на развитието на заболяването и неговата симптоматика. Това с пълна сила важи и за сезонния алергичен ринит - сенната хрема.

Редица храни, сочени за здравословни, може да направят състоянието на хората със сенна хрема още по-тежко и да задълбочат симптомите, твърдят алерголози.

Този проблем е особено валиден за алергичните към прашец от бреза –

появява се сърбеж и/или подуване на устните или езика от:

ябълки, круши, череши, кайсии, сливи, праскови, киви, картофи, моркови, целина, лешници, бадеми, орехи, фъстъци и соя.

Това е, защото протеин, който се съдържа в цветния прашец наподобява протеините в тези храни, поясняват учените.

храни при сенна хрема
череши, киви, праскови и други не се препоръчват при алергия към брезови

 

Когато се консумират изброените продукти, тялото първоначално отчита навлизането на прашец от бреза в организма и реагира. 

 

Отокът на устата е познат като синдром на устната/орална алергия. Това поленно-свързана хранителна алергия, която се проявява заради протеините, срещани в някои пресни плодове и зеленчуци, подобни на тези, които са доказан активен алерген. Обикновено кръстосаната реакция на организма отшумява за час-два, но не бива да бъде подценявана и е добре да се потърси консултация със специалист и да се ограничи приема на храните-активатори на реакцията.

Алергичните към тревни полени 

може да изпитват странични ефекти от домати, пъпеш, пшеница, ечемик, ръж, овес и соя.

алергичните към тревисти полени не трябва да ядат домати, пъпеш и соя
домати, пъпеш и соя дразнят страдащите от алергичен ринит, причинен от тревни полени

 

По възможност тези храни трябва да бъдат премахнати от менюто, а при невъзможност - намалени до минимум. Пчелният мед също не е препоръчителен, тъй като има възможност в него да са попаднали зърна от полени.

 

Алкохолът е противопоказен, защото не само ще влоши симптомите , но и ще повиши чувствителността  към дразнителите. Това е особено важно за хора, които провеждат антихистаминова терапия - те не трябва да консумират спиртни напитки. Добре е при алергичен ринит да се ограничи и приемът на ферментирали плодове във вид на вина, ракии и сайдери. Бирата също се нарежда до напитките, които трябва да бъдат ограничени в периода на пролетните алергии.

чаят от шипка е полезен при сенна хрема
чаят от шипка е полезен при сенна хрема

Не е доказано, че билковите чайове дразнят, но е по-добре употребата им да бъде намалена. Полезен е чаят от шипка, тъй като шипката е много богата на витамин С.

 

Съвет на специалистите: В случай, че установите, че дадена храна обостря алергията ви, в случая - сенната хреам, пробвайте да я приготвите по друг начин. Полените не са устойчиви на температурна обработка и може да се окаже, че имате проблем само със суровите форми.

 

Всичко за сенната хрема прочетете ТУК

 

Коментари