Публикация

140 прегледани безплатно за глаукома във ВМА

140 прегледани безплатно за глаукома във ВМА

Близо 140 пациенти се възползваха от поредната скринингова кампания за глаукома на Клиниката по очни болести във Военномедицинска академия. Офталмолозите изследваха и консултираха безплатно през целия месец март.

Глаукомата е втората най-честа причина за необратима слепота в световен мащаб

По време на профилактичните прегледи беше изследвана зрителната острота, проверявано вътреочното налягане и оценявано състоянието на зрителния нерв чрез оглед на очните дъна. При съмнение за глаукома или новооткрито заболяване пациентите бяха насочвани за допълнителни изследвания за уточняване в Клиниката по очни болести.

Общо 18 души от прегледаните в рамките на кампанията бяха приети в болницата

Специалистите от ВМА участват в съвместната инициатива на Световната глаукомна асоциация /СГА/ и Световната асоциация на пациентите с глаукома /САПГ/ за провеждане на Световна глаукомна седмица за поредна година. Целта на кампанията е обществеността да се образова за диагностиката и модерното лечение на заболяването, известно като „тихия крадец на зрение“.

Амбицията на специалистите е диагнозата да се открие рано, терапията да започне навреме

и необратимото увреждане на зрението да бъде избегнато. Тя обаче няма как да бъде постигната, ако пациентите не преминават през периодични очни прегледи, подчертават офталмолозите.

 

В рамките на 1-месечната скринингова кампания, съвместно със сдружение „Пациентска организация глаукома“, началникът на Клиниката по очни болести проф. д-р Лъчезар Войнов изнесе и лекция във ВМА, посветена на новостите в диагностиката и лечението на глаукомата.

Коментари