Публикация

И педиатри излизат на протест

И педиатри излизат на протест

Медиците от СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ ЕАД в София ще протестират на 18 април, ако здравното министерство не чуе исканията им.

Това съобщава в днешния си брой в. „Дума“, като уточнява, че

  решението е взето на вчерашното общо събрание на болницата

„След съобщението на МЗ, че методиката за заплатите е готова, медиците от педиатрията решили вместо на 9 април да подадат предизвестия за напускане, да протестират на 18 април, ако не бъдат приети от министъра. Болницата е 100% държавна собственост.

  Персоналът на болницата недоволства от лимитирането

на хоспитализациите, което води до невъзможност за диагностика и лечение, както и от необосновано ниските трудови възнаграждения и свързаната с това кадрова криза. В момента част от отделенията се налага да затварят в почивните дни поради липса на персонал. Например в Клиниката по пулмология с интензивен сектор липсват медицински сестри за попълване на графика и дежурният лекар трябва да работи сам, в Клиниката по неонатология лекари изпълняват сестринските задължения“, отбелязва изданието.

  Над 2 хил. души са подписали до вчера привечер петиция 

„Подкрепете педиатрията“. В нея се настоява за промяна на статута на болницата, която в момента е търговско дружество. Иска се и отпадане на лимитите за болничен прием и за адекватни заплати на работещите, допълва всекидневникът.

Подробности четете в новия брой на в. „Дума“.

Коментари