Публикация

Млякото увеличава риска от рак на простатата

Млякото се смята за една от най-здравословните храни от природата. То не съдържа добавки, изкуствени оцветители и консерванти и е богато на витамини и минерали.


Млякото предлага уникална комбинация от протеини, магнезий, калий и витамини B, както и калций, който е изключително полезен за костите.

Две нови проучвания, италианско и канадско (публикувано в The Prostate journal), обаче показват, че честата консумация на мляко може значително да увеличи риска от рак на простатата.

Учените са установили, че мъжете, които пият по четири чаши (200 мл) мляко дневно удвоява опасността от развитие на болестта.

Предишни проучвания свързват млякото с развитието на артрит, акне, астма, сърдечни болести и множествена склероза.

Едно по-старо изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, разкрило, че протеините в млякото нарушават производството на инсулин.

Смята се, че съдържащият се в млякото растежен хормон влияе на образуването на тумори в простатата.

Британски учени обаче твърдят, че положителните изследвания за млякото все още са повече от негативните, което означава, че въпреки всички доказателства „за” и „против” бялата напитка остава най-достъпния естествен източник на калций и други полезни вещества.

Коментари