Публикация

Истории на пациенти доказват, че хомеопатията работи

Истории на пациенти доказват, че хомеопатията работи
  1. По-добрата интеграция на хомеопатията и останалите комплементарни терапии в здравеопазването, както и по-доброто им взаимодействие с конвенционалната медицина са част от препоръките на Световната здравна организация в Стратегията за 2014-2023 г. Вече има успешни примери за подобно ефективно взаимодействие в създадени центрове по интегративна медицина, както и болници, в които е интегрирана хомеопатичната терапия в Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Великобритания и др.

Хомеопатията е индивидуализиран метод за лечение, а включването ѝ в общественото здравеопазване позволява на по-голяма част от населението да има достъп до нея,

категорични са д-р Франциска Блауер и д-р Барбара Бихсел, Швейцария. Ето какво разказват те за първите си срещи с хомеопатията и за работата си като лекари хомеопати. Повод е Световният ден на хомеопатията, който се отбелязва всяка година на 10 април.

Д-р Барбара Бихсел, Швейцария:

д-р Барбара Бисхел

Още от детството ми се интересувах от природата, особено от растенията и многобройните ползи и възможности, които ни предоставят. Ето защо медицинската ми дисертация в университета в Цюрих беше посветена на темата за интоксикация с растения.

Първият ми контакт с хомеопатията беше в края на медицинското ми обучение, когато слушах лекциите на известния д-р Йост Кюнзли. Търсех някакъв холистичен метод за лечение и исках да помагам на пациентите си с природни средства. С раждането на децата ми, интересът ми хомеопатията се засили още повече. И така вече повече от 34 години използвам в практиката си хомеопатичната терапия.

Каква е вашата дефиниция за здраве?

След дълги години на работа с болни хора знам, че да си здрав не означава просто да нямаш болести. Да бъдеш здрав е по-скоро състоянието, в което си успял да постигнеш вътрешно спокойствие и удовлетворение, както Самуел Ханеман, създателят на хомеопатията, е написал в книгата си "Органон". За мен хомеопатията е медицинско изкуство, което оказва влияние върху енергийното ниво на живите същества (хора, животни, растения). То позволява да се възстанови равновесието между тялото, ума и душата.

С какво хомеопатията печели вниманието на такъв широк кръг хора?

Пациентите често казват, че са потърсили друго лечение, извън конвенционалната медицина, заради нуждата им да бъдат приемани и разбирани цялостно, във всички аспекти на едно човешко същество. Чувам реплики като: „Те лекуват само простатата ми или гърдата ми, но не и самия мен!” Често тези тежко болни хора търсят начин за поддържане на самооздравителните сили на тялото, за да допринесат с това към лечебния си процес. Това им помага да се преборят с чувството, че са зависими от лечението, защото при хомеопатичната терапия самият пациент участва в процеса и той също трябва да допринесе, за да е успешен! В този смисъл хомеопатията помага на болния също и да възвърне самочувствието си.

Какво бихте казали на тези, които твърдят, че хомеопатията е заблуда или (в най-добрия случай) има само плацебо-ефект?

Бих ги поканила да говорят с пациентите ми, особено с майките с бебета и с хората, с хронични заболявания! Но ето и един интересен случай от практиката ми. Малко момче, мой пациент, е бил на полето с баща си, когато изведнъж се разразява гръмотевична буря. Светкавица удря дървото до тях и детето изживява такъв силен уплах, че от този момент отказва да спи в собственото си легло, защото се страхува, че може да умре през нощта. Пренася се в леглото на родителите си. След като две седмици няма никаква промяна в състоянието му, те потърсиха помощ от мен. Само една доза от хомеопатичното лекарство Аконит в подходящото разреждане беше достатъчно детето да се успокои, да превъзмогне страха си и отново да започне да спи спокойно в стаята си.

Каква е медицината на бъдещето според вас?

Медицината на бъдещето е интегративната медицина, в която и хомеопатията има своето място. Все повече хора търсят това комбинирано лечение, а има и многобройни икономически ползи от съвместната дейност на различните медицински системи. Но това е голямо предизвикателство, защото е необходимо да има взаимно уважение между всички терапевти и взаимно разбиране за техните системи на мислене и тяхната философия за живота.

Здравословният начин на живот е...

Да намерим добър баланс между работа и личен живот.

Д-р Франциска Блауер, Швейцария:

Д-р Франциска Блауер

 

Започнах да се интересувам от хомеопатия, след като мои близки ми разказаха колко много ценят семейния си лекар, който има допълнителна квалификация по хомеопатия. Говорих с него и бях силно впечатлена от връзката между лекар и пациент, която той описа. Записах се за обучение по класическа хомеопатия и колкото повече научавах, толкова повече нарастваше удивлението ми от възможностите на тази терапия.

Хомеопатията е изкуството да наблюдаваш и слушаш пациента, за да намериш точното лекарство, което съответства на индивидуалните му симптоми и оплаквания, за да може да бъде възстановен балансът в живота му.

Популярна ли е хомеопатията в Швейцария и по какъв начин е интегрирана в системата на обществено здравеопазване?

Близо 1/3 от населението в активна възраст (над 15 г.) използва различни видове комплементарна медицина, сред които и хомеопатия (изследване от 2007 г.) Поради голямата популярност на алтернативните методи за лечение беше постигнато съгласие за цялостна интеграция на комплементарната медицина в системата на здравеопазване след публично гласуване през 2009 г. От 2012 г. хомеопатията е напълно интегрирана в швейцарската здравна система, като окончателното решение за това влезе в сила през 2017 г.

Какво бихте казали на тези, които твърдят, че хомеопатията е заблуда или (в най-добрия случай) има само плацебо-ефект?

Хомеопатичното лечение се основава на правилна анамнеза, на точен анализ на всички симптоми и на избор на лекарство според доказани процедури. Има многобройни проучвания, доказващи ползите от хомеопатичното лечение при масовите, често срещани в ежедневието заболявания. Висококачествени рандомизирани клинични проучвания също показват, че хомеопатията не е с плацебо-ефект.

Историите на нашите пациенти ни показват всеки ден, че хомеопатията работи. Пациентите ни го виждат и затова хомеопатията е толкова популярна сред хората!

Каква е медицината на бъдещето според вас?

Не мога да видя бъдещето, но моето желание е медицината да помага на хората да постигнат щастлив живот. В ръцете на лекарите хомеопатията е важен компонент на интегративната медицина, която трябва да съчетава най-доброто от конвенционалната и хомеопатичната терапия изцяло в полза на пациента.

Здравословният начин на живот е...

Добър баланс между активност и почивка, достатъчно чиста вода, свеж въздух и слънчева светлина, непреработена храна и обич във взаимоотношенията с останалите хора.

Коментари