Публикация

Хапче мелатонин срещу остеопороза?

Мелатонинът, наречен хормон на съня заради това, че регулира „вътрешния часовник” на организма, може да е много полезен при лечението на остеопорозата.


Американски учени от университета в Питсбърг провеждат проучване, което трябва да докаже връзката между нивото на мелатонина в организма и процесите на изтъняване на костната тъкан.

Тази връзка е упомената за първи път също в американско изследване, при което било установено, че жените, работили нощем повече от 20 години, страдали от счупвания по-често.

Експертите предполагат, че яркото осветление при работата през нощта и недостатъчната естествена светлина през деня нарушават нормалния цикъл на хормона мелатонин в организма.

В рамките на новото изследване 20 жени на възраст между 45 и 52 години ще взимат таблетки мелатонин преди сън, след което ще бъде сравнена промяната в нивото на костната плътност.

Независимо, че от остеопороза страдат и представителите на силния пол, изследването се провежда с жени, тъй като при тях измененията на костната тъкан са свързани с намаленото ниво на естроген през менопаузата.

Очаква се резултатите да бъдат оповестени догодина.

Коментари