Публикация

Д-р Маджаров: С целево финансиране за заплати не може да се успокои системата

Д-р Маджаров: С целево финансиране за заплати не може да се успокои системата

Подготвяните от Министерството на здравеопазването нови правила за възнагражденията на работещите в лечебните заведения трябва да обхващат и лекарите.

 

Това заявява д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, в интервю за в. „24 часа“.

Самата методика цели да премахне някои несправедливости, открити от министъра в отделни лечебни заведения. Аз лично знам, че няма болница, в която да няма приети от мениджмънта правила за разпределение на фонд работна заплата, но има съмнения за места, където заплатите се разпределят неравномерно и се дава повече на едни и по-малко на други. Надявам се методиката, която ще предложи министър Ананиев, да даде една унифицираност и справедливост при разпределянето на финансовите средства и да изчисти подобни съмнения. Но трябва да кажа, че методика може да се прилага само когато има приходи, иначе не би помогнала, категоричен е д-р Маджаров.

Той изтъкна, че

и сега има ясно разписани правила как се формира заплащането

и на лекарите, и на медицинските сестри.

 

„Има един минимален осигурителен праг, под който не могат да бъдат назначени. За лекарите той е 980 лв., а за сестрите - 709 лв. Оттам нататък в зависимост какъв принос има съответното отделение към общия бюджет на болницата, се получава допълнително материално стимулиране (ДМС), което е с цел сестрите и лекарите да бъдат заинтересовани да работят внимателно и добре. На някои места има въведени и коефициенти дали лекарят е с една или две специалности, дали е началник на отделение. Но основната част от заплатата в момента се формира от това какъв е приносът на всеки отделен лекар или на даденото отделение към приходите на болницата.

 

При наличието на една твърда компонента, каквато е минималният осигурителен доход, увеличаването на тази твърда част и придаването на съвсем малка тежест на променливата, каквато е ДМС, ние се връщаме към онези времена, в които всички получавахме една заплата, независимо колко работа се извършваше“, коментира председателят на БЛС.

 

Той припомни, че

съсловната организация е изготвила правила за остойностяване на лекарския труд още преди 3 години

„Методиката е изключително подробна и не е само за формиране на заплата на лекарите. Тя отчита с коефициенти тежестта на дейността, която се извършва – операция, преглед, манипулация, и е свързана с много повече средства. Според мен това е причината да не се обръща внимание, макар че ние сме я внесли и в Министерството на здравеопазването, и в Министерството на финансите. Винаги сме искали тази методика да бъде приета, въпросът е, че тя няма да реши проблемите на тези лечебни заведения, които в момента са най-засегнати, защото отчита наистина дали се върши работа и колко“, изтъкна д-р Маджаров.

 

Методика за заплати на медиците

 

Пред всекидневника той

коментира и решението на правителството да отпусне 50 млн. лв. допълнително за здравеопазване

Голяма част от тях ще са за болниците в отдалечени райони, както и да се постигне минимално заплащане от 950 лв. за медицинските сестри.

 

Председателят на БЛС е на мнение, че с целево финансиране за заплати сега не може да се успокои секторът.

Смятам, че тази стъпка не е изпълнима по начина, по който се тиражира. За мен натрупаните и незаплатени средства на лечебните заведения през годините доведоха до сегашната ситуация. 7-8 години нямаше никакви или бяха съвсем минимални увеличенията на цените на клиничните пътеки (КП), които са основният приход на болниците. Размерът на незаплатената надлимитна дейност вече е 153 млн. лв. Когато болницата не си получава парите за свършена работа, не може и да изплаща дори минималните възнаграждения, изтъкна д-р Маджаров.

Според него

в цените на клиничните пътеки е редно да бъде посочен и факторът работна заплата на персонала

„Ако държавата целево ще изплаща заплати на определени места, на останалите как точно ще се формира заплатата? За да не се получават такива недоразумения, нека да продължим да работим по модела на здравноосигурителната система. Все пак заплащането за извършена дейност е по-правилно. На общопрактикуващите лекари например вече няколко години се отказва завишение на заплащането, включително на дейността на капитация, т. нар. плащане на записан пациент, а се дават пари за свършена дейност“, допълни д-р Маджаров.

 

Подробности четете в новия брой на в. „24 часа“.

Коментари

Както винаги - наболелия въпрос за медицинското заплащане. 

Аз подкрепям твърдо д-р Маджаров, освен ако не се направи провизорна промяна с по-високото заплащане и стриктно, нагледно и своевременно се засече резултата -не само като качество на медицинското обслужване, но и скъсен диагностично-лечебен процес -  2-та показателя, които определят дефатко ниво на професионализъм и особено перспектива на медицинската грижа за в бъдеще.