Публикация

Съвременно лечение на рани спасява от ампутация

Съвременно лечение на рани спасява от ампутация

Пациентите с трудно заздравяващи рани нарастват лавинообразно в последно време. Случаите се увеличават, защото болните не провеждат съвременно лечение, не търсят консултации със специалист и разчитат че ще се справят с йодасепт и кислородна вода. Това заяви д-р Веселина Кабакчиева, хирург в Центъра за лечение на хронични рани към МБАЛ „Медлайн“ в Пловдив. Много от

пациентите не си дават изобщо сметка, че трудно зарастващите язви са доста опасни,

особено когато са в резултат на диабет, и могат да доведат дори до ампутация на крайниците.

За хронични рани се говори, когато язвите са с давност повече от 2 месеца. Те могат да бъдат причинени от съдова недостатъчност, от диабет, от залежаване и обездвижване – декубитални или като усложнения след оперативни интервенции. Засегнати от тях са мъже и жени след 60-годишна възраст и в повечето случаи с лош контрол върху захарната болест, посочи д-р Кабакчиева.

След преглед в Центъра лекарите решават според сложността на случая какво лечение да назначат. На пациента се правят кръвни и микробиологични изследвания, за да се установи причината, довела до трудно зарастващата рана. Най-често това е венозен застой. В болница „Медлайн“ има различни специалисти, с чиято помощ се лекува първичното заболяване, ангажирани са кардиолози, ендокринолози, съдови хирурзи. След това се отстранява инфектираната тъкан, овладява се възпалението, овлажнява се и се покрива с различни мехлеми, ползват се и спрейове. В зависимост от етапа на лечението се поставя определен вид съвременна превръзка – хидроколоидни, калциево-алгинатни, сребърни, с водорасли, с мед, хемоглобинови, компресивни.

Пациенти, за които е подходящо, се

включват и на апарат за вакуум терапия, чрез който по специална технология се изтеглят секретите от раната.

Той стимулира кръвообръщението и ускорява образуването на нови кръвоносни съдове, нови клетки, резултатът е видим за няколко дни, обясни д-р Кабакчиева. Тя подчерта, че лечението с апарата не е болезнено, а на пациентите не се налага да лежат през цялото време – могат да се придвижват сами в болничната стая. За пълноценното възстановяване обаче е необходимо стриктно да спазват терапевтичния болничен режим.

Пациенти, които страдат от трудно заздравяващи рани, могат да търсят консултация на тел: 0889/657-741.

 

Коментари