Публикация

Кърджали се поклони пред паметта и делото на д-р Атанас Дафовски

Тържественото честване на 100 - годишнината от рождението на именития кърджалийски лекар д-р Атанас Дафовски се превърна в събитие не само за колектива на най – голямата болница в Източните Родопи - МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”, за всички работещи в сферата на здравеопазването, но за Кърджали и за хората на Кърджали.
Много кърджалийци почетоха големия лекар д-р Ананас Дафовски. Пред паметната плоча, поставена на ул. Сан Стефано 15, където е живял се събраха негови колеги, здравни работници, шефове на здравни институции, общественици и граждани, за да поднесат цветя и венци на признателност пред личността му и голямото му дело. Сред присъстващите бяха областният управител Никола Чанев, зам.- кметът Веселина Тихомирова, акад.Богдан Петрунов, доц. д-р Андрей Кехайов, инж. Славейко Дафовски,

Юлиян Чиев, кмет на с. Петково, родното място на д-р Дафовски.

По случай 100 годишнината от рождението на д-р Дафовски с решение на СД се учредява Награда за принос в развитието на медицината, здравеопазването и науката на името на д-р Атанас Дафовски.
Наградата ще се определя и ще се връчва на хора с принос в медицината ,здравеопазването и науката , реализиращи идеи и споделящи професионални и морално етични ценности , сходни с тези на д-р Атанас Дафовски.
Връчването на наградата ще се определя с решение на СД по повод кръгли годишнини , значими събития и приноси при покриване на определени критерии.
Трима са първите носители на наградата. Това са академик Богдан Петрунов, доц. д-р Андрей Кехайов и кърджалийският анестезиолог д-р Недялка Джангозова. Статуетките, дело на скулптура Емил Пенчев, бяха връчени от изпълнителния директор на болницата проф.д-р Тодор Черкезов, областния управител Никола Чанев, заместник-кмета Веселина Тихомирова и главния експерт в Министерството на здравеопазването Катя Паракозова.

Прикачени файлове

Трима носители на първите призове „Д-р Атанас Дафовски”!

Коментари