Публикация
Кърменето и ползите от него
Проф. Ваня Недкова, началник на Клиниката по детски болести при УМБАЛ-Плевен и ръководител Катедра Педиатрия при МУ-Плевен:
У нас кърменето има дълоки традиции. Още Климент Охридски учи, чe „Дете, лишено от майчина кърма, е сираче” .
Научни доказателства определят храненето през първите 1000 дни от живота на човека (от зачеването на плода до 3-годишна възраст) с огромно влияние върху растежа, физическо и интелектуално развитие и риска от хронични заболявания в по-късна възраст (затлъстяване, артериална хипертония, диабет, астма и др.).
Световната здравна организация (СЗО), Европейската комисия , Европейското общество по педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN), Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), УНИЦЕФ, всички национални асоциации по педиатрия и хранене имат единно становище относно кърменето.
- Най- важно е ранно започване на кърмене - един час след раждане
- Изключително кърмене през първите 6 месеца от живота
Виж повече в прикачената презентация:
Коментари