Публикация

Кои води имат лечебни свойства при псориазис? Д-р Малена Герговска, Дерматолог

Кои води имат лечебни свойства при псориазис? Д-р Малена Герговска, Дерматолог

     Псориазисът е заболяване, което засяга 2-4% от населението на света. То не е заразно и не се предава при полов контакт. В последните години, медицинската наука коренно промени схващанията си за псориазиса. При болните се установява хиперлипидемия, атеросклероза, хипертония, исхемична болест на сърцето. Налице е повишена склонност към инфаркт на миокарда, развитие на захарен диабет тип II и болест на Крон.

       Тези нови научни данни наложиха нов подход към заболяването. При поставянето на диагнозата трябва да се проверят липидния профил, кръвната захар, кръвното налягане. В зависимост от резултатите с пациентите трябва да се обсъди диетичен режим. Диетата при псориазис е свързана основно с другите налични заболявания – хипертония, захарен диабет, повишен холестерол. За самото кожно заболяване няма общоприета специфична диета. Препоръчва се забрана на тютюнопушенето особено при форми на псориазис, които засягат дланите и стъпалата. Безспорно трябва да се намали употребата на алкохол.

     Морелечението и минералните води са изключително успешен метод за лечение на лекия и средно-тежкия псориазис. В тази област нашата страна има утвърдени традиции, международен научен авторитет и отлични природни дадености. Най-добри са баните в съдържащите сяра минерални води. В България има уникално съчетание на море, минерална вода, заедно с лиманно езеро и лечебна кал – санаториумът Тузлата, Балчик. Отлични възможности, особено за болни със ставно засягане предлага и град Поморие. На практика всички курорти със серни и ниско минерализирани минерални води са подходящи. Но, режимът на лечение е добре да се обсъди първо с дерматолог. В световен мащаб, най-известните центрове за климатолечение на псориазис, се намират на Мъртво море – Израел, Йордания и в Синята лагуна – Исландия.

    Много и различни са средствата, които се прилагат за успокояване на кожната и ставната симтоматика при псориазис. Терапевтичната схема е индивидуална според тежестта и клиничната форма на заболяването. При леките форми се препоръчват препарати за локално приложение като деривати на Витамин Д, катрани. Средно-тежките форми изискват фототерапия, а при най-тежките и упорити се прилагат лекарства. При подходящо лечение, кожните промени се развиват обратно и при много болни години наред няма никаква симптоматика. Трябва да се знае обаче, че цялостно излекуване от псориазис не е постигнато никъде в света. Инфекции, стрес, неподходящи лекарства, промени в имунитета, могат да „върнат” обратно кожните изменения. Реклами като „окончателно излекуване на псориазис”, са чиста измама.

За повече информация и записване на час за консултация:     

 

Д-р Малена Герговска, д.м.

+359887989082

www.drgergovska.com

Коментари