Публикация

Кое е по-полезно - олиото или зехтинът?

Кое е по-полезно - олиото или зехтинът?

Това е въпрос, който през годините имаше разнопосочни отговори, някои от тях, залитащи в крайности.

Предимства на олиото

Високо съдържание на полиненаситени мастни киселини омега 6, които са изключително ценни за функционирането на органи и системи, най-вече предпазва от сърдечни заболявания. Тези полезни мастни киселини са пет пъти повече в слънчогледовото олио в сравнение със  зехтина. Обаче организмът ни не може сам да ги синтезира, поради която причина се налага да си ги набавяме основно чрез храната. Тези полезни мастни киселини са пет пъти повече в слънчогледовото олио в сравнение със  зехтина. 

Олиото е богато също на линоловата киселина - 60%, докато зехтинът съдържа 70%  олеинова киселина, която се съдържа и в сланината. Олеиновата киселина не е толкова ценна за организма.

Витамин Е в олиото е 2-3 пъти повече в сравнение със зехтина.

ползи от зехтина

Мнението на специалистите

В зехтина действително почти липсват незаменимите омега 3 и омега 6, което всъщност се оказва и неговото предимство. Основата на този продукт са мононенаситените мастни киселини и на първо място олеиновата киселина. Те обезпечават пластичността на клетъчните мембрани.

От основна важност е, че те по-малко се окисляват при готвене в сравнение с полиненаситените мастни киселини на олиото, което означава, че се образуват по-малко токсични вещества при високи температури.

Това се дължи на двойните връзки в молекулите на мазнините, поради които те се окисляват и се образуват вредните вещества. В мононенаситените мазнини има една двойно връзка, а в полиненаситените – две. 

Коментари

Отговорът е: И двете.

И двете, в какъв смисъл ?

Мит ли е, че при използване за пържене, зехтинът става токсичен ?

Може би трябва да се посочи, че процесът на добив и обработка също имат значение, тъй като масово олиото е рафинирано и се обработва с химически ингредиенти, и в този случай студено пресованият зехтин е за предпочитане.