Публикация

Удължават срока за специализациите на общопрактикуващите лекари

Удължават срока за специализациите на общопрактикуващите лекари

Срокът, в който общопрактикуващите лекари трябва да имат задължително специалност, ще бъде удължен за пореден път.

 

Това пише в новия си брой в. „Сега“, като изтъква, че

мярката се налагала заради опасността хиляди пациенти да останат без личен лекар

Министерството на здравеопазването ще предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалност „Обща медицина“ от общопрактикуващите лекари, отбелязва изданието, цитирайки ведомството.

На 3 юни изтича срокът, предвиден в Закона за лечебните заведения, според който личните лекари са длъжни да имат поне една специалност

- обща медицина, вътрешни или детски болести, или спешна медицина. Срокът беше заложен преди повече от 10 години, като и преди това беше удължаван периодът, в който джипитата да придобият специалност. След 3 юни обаче регистрацията на практиките на тези, които нямат специалност или не са зачислени за специализация, ще трябва да бъде заличена, гласи законът понастоящем.

 

Най-актуалната справка на МЗ - от този месец, сочи, че

лекарите без специалност, които няма да завършат обучението си до 3.06.2019 г., са 568

Това са общопрактикуващи със собствени практики. Отделно има и 105 джипита, които работят в групови практики и също не са придобили специалност.
През следващия месец (май 2019 г.) предстои държавен изпит за специализанти по „Обща медицина“, на който са допуснати за явяване 122 специализанти.

За тази година договори със здравната каса са сключили 4204 лични лекари

сочат данните на НЗОК, т.е. ако не се допусне нов компромис, над 10% от общопрактикуващите ще трябва да спрат работа, допълва всекидневникът.

Коментари

Анонимен
22 апр 2019 15:50

Аз мисля,че е изключително важно всеки лекар да бъде със специалност ! В случая за обща медицина все пак трябва да се взема под внимание и възрастта,защото познавам колеги,които бяха принудени на 68 години да записват специализация.

Щом нивото на компетенция трябва да се повиши - аз съм ЗА!

Само предложение е. Не е прието!