Публикация

Д-р Св.Митев: И това правителство не решава въпроса с неосигурените

И това правителство не решава един от основните проблеми на българското здравеопазване – какво правим с 1,6 млн. души, които са неосигурени. Някои от идеите наистина са добри, но други са прибързани, но като цяло няма единна концепция за здравната реформа.


Това коментира шефът на варненската регионална колегия на Българския лекарски съюз д-р Светлин Митев.

Поводът за критиката му е, че създаването на национална здравна карта се бави. По принцип тя трябва да бъде факт до края на годината, но все още се изчаква с направата й, тъй като още не са влезли в сила промените в Закона за здравето, които ще регламентират правилата за нейната изработка и състава на областните комисии.

Единственото, което се знае със сигурност е, че комисиите, които ще я създават, ще се председателстват от областните управители. Целта на въпросния документ е да се регламентира колко и какви лечебни звена, лекари и специалисти са необходими за всяка област съобразно броя на населението.

„Хубавото на здравната карта е, че ще регулира медицинската дейност, а не както сега доктор да става всеки, който поиска. От друга страна обаче тя ще променя съдби“, заяви д-р Митев.

Според него реформата за пореден път ще отхвърли диагностично-свързаните групи, но по всяка вероятност ще запази тенденцията парите да следват пациента като със здравната каса ще могат да сключват договори не само лечебниците, предвидените в националната карта.

Коментари