Публикация

ВАС задължи здравната каса да плаща за лечението на сколиоза

ВАС задължи здравната каса да плаща за лечението на сколиоза

Върховният административен съд задължи здравната каса да поеме лечението на пациентите със сколиоза.

 

Съдът е отхвърлил жалбата на управителя на осигурителния фонд срещу решение от 2015 г. на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което e установено, че

страдащите от това заболяване са дискриминирани

С определение КЗД постановява, че с неосигуряването на пълно или частично заплащане на имплантируеми медицински изделия за лечението на пациенти със сколиоза, касата е нарушила Закона за защита от дискриминация.

 

Комисията е препоръчала на министъра на здравеопазването и на управителя на НЗОК да предприемат необходимите мерки за премахване на фактическата дискриминация, „в която се намират хората, нуждаещи се от употреба на необходимите медицински изделия, и в частност пациентите с вродени и придобити изкривявания на гръбначния стълб, нуждаещи се от поставяне на имплантируеми медицински изделия, посредством пълното им или частично заплащане“.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

Производството пред КЗД е образувано по жалба на Недко Ангелов, който посочил, че по рождение е със заболяване - тежка форма на прогресивна сколиоза.

 

Поради болестта си той претърпял три операции – за фиксиране на изкривяването, намаляване на болките и натиска върху органите. Интервенциите се наложили поради усложняване на здравословното му състояние.

 

За да се освободят нервните окончания между прешлените и да се предотвратят произтичащите от това усложнения, се наложила стабилизация на гръбначния стълб с титаниеви импланти. Цената им обаче се оказала непосилна за човек с доход от пенсия поради трайна неработоспособност.

Имплантите не се заплащат или доплащат от НЗОК

Благодарение на дарители мъжът успял да събере нужните средства. Той бил опериран, нужните импланти му били поставени в МБАЛ „Св. Панталеймон“ в Плевен, макар и със закъснение на 16.01.2013 г.

 

Недко Ангелов смята, че е дискриминиран, защото е здравноосигурен български гражданин, а се оказва, че няма достъп до лечение и здравеопазване.

 

Според съда КЗД е събрала доказателства, от които установява, че НЗОК заплаща само стойността на дейностите, посочени в диагностично-лечебната последователност на КП № 205, но не заплаща скъпоструващите медицински изделия, включително поставените импланти на жалбоподателя.

 

Считано от 01.07.2014 г. обаче е

създадена възможност НЗОК да заплаща медицински изделия извън стойността клиничните пътеки

КЗД е приела, че е налице нормативно установено правомощие, което дава право на НЗОК да предприеме съответните действия предвид осигуряване на необходимото лечение. Прието е, че в болничната помощ не съществуват реални предпоставки, които да създават реална възможност болничните заведения да закупят въпросното медицинско изделие.

 

Подробности – вижте тук!

Коментари