Публикация

Двете болници в Стара Загора се обединиха

Двете болници в Стара Загора ще бъдат обединени, а новото високотехнологично здравно заведение ще се нарича Университетска болница "Проф. Д-р Стоян Киркович", съобщава Дарик.


Решението за преструктуриране е взето след работна среща, а под документа с особено мнение се подписаха изпълнителният директор на Многопрофилната болница д-р Николай Колев и д-р Бисер Макелов, член на Съвета на директорите. Против беше представителят на регионалната структура на Българския лекарски съюз д-р Маргарита Атанасова.

"Първото решение е принципно съгласие за преструктуриране на двете болнични заведения в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", предложение за подпомагане на изплащането на задълженията на двете лечебни заведения със съдействието на всички държавни институции, запазване и оптимизиране на медицинския персонал и професионалистите по здравни грижи на обединеното лечебно заведение", заяви директорът на Районния център по здравеопазване д-р Златина Нанева

Ще бъдат сформирани работни групи за определяне на точните правила за работа на обединената структура.

Проектът предвижда създаване на 30 клиники с 33 отделения, създаване на нови самостоятелни звена.

Новата структура ще разполага със 730 легла, не се предвижда съкращаване на медицинския персонал, а обединявайки се, двете лечебни заведения ще достигнат по-високото трето ниво.

Юридическият проблем с акциите на общината ще се реши от Общото събрание на акционерите на МБАЛ, а целият процес по обединението може да приключи в края на годината.

Коментари