Публикация

Педиатри се срещат със здравния министър, подготвят протест

Педиатри се срещат със здравния министър, подготвят протест

Mедици от Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София ще се срещнат днес със здравния министър, за да представят проблемите на лечебното заведение.

 

Ако не се стигне до решение, специалистите подготвят протест пред болницата в четвъртък, 18 април, от 11:00 часа, информира БНР.

Медиците от детската болница са недоволни от ниското заплащане

Те настояват да отпадне лимитирането на хоспитализациите, което води до невъзможност за диагностика и лечение. Искат също така да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки при лечението на деца.


Още на 9 април лекарите от СБАЛ по детски болести смятаха да подадат предизвестие за напускане, но решиха да протестират на 18 април, ако не бъдат приети от министъра на здравеопазването.

В петицията на лекарите има 3 основни искания

Първото е болницата да има специален статут. Пред националното радио д-р Адил Кадъм – лекар в специализираната детска болница, обясни, че този статут ще определи независимо от здравната каса финансиране.

Независимото финансиране ще гарантира една по-гъвкава политика на модернизация в болницата, осигуряване на жизнено необходими медикаменти за децата. В никакъв случай не говорим за някакви изключително скъпи медикаменти. Понякога нашите животоспасяващи лекарства са доста евтини, просто не са налични в България. Това ще даде възможност и за една по-нормална политика на формиране на заплатите. Този статут ще осигури на болницата доста по-голяма свобода на действие, коментира д-р Кадъм.

Докато все още няма Национална педиатрична болница, повече от половината работа на евентуалната такава се поема от болница „Проф. д-р Иван Митев“, подчерта още специалистът.

 

Второто искане на педиатрите е да отпаднат лимитите при хоспитализиране на деца. Д-р Кадъм заяви, че

има случаи на връщане на болни деца заради изчерпани лимити

 „Вече стигнахме ръба, в който компромисът става за сметка на пациента – това е и причината за нашия протест“, категорична е д-р Адил Кадъм.

 

Тя добави, че има и кадрови проблем – липсват медицински сестри. Според нея основна причина за това е ниското заплащане на фона на тежка работа. Заплатите на работещите в болницата са наполовина от заложените от Колективния трудов договор за 2018 г.

 

От днешната среща педиатрите очакват документ с гаранции за реален срок за това кога могат да бъдат изпълнени исканията им.

 

„На никого не му се занимава. Децата са приоритет по време на предизборни кампании, през другото време те са разход“, добави д-р Кадъм.

Включете се в петицията и подкрепете исканията на педиатрите тук:

ПОДКРЕПЕТЕ ПЕДИАТРИЯТА

Коментари