Публикация

БЛС поиска помощ от най-голямата европейска организация на лекари

БЛС поиска помощ от най-голямата европейска организация на лекари

Българският лекарски съюз изпрати писмо до европейските си партньори от СРМЕ по повод неспиращите случаи на агресия над медици.

 

До проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри
председател на CPME

 

Уважаеми г-н Монтгомъри, колеги лекари,

Българският лекарски съюз е партньор на CPME, най-масовата европейска организация на всички лекари. Благодарим Ви за възможността да се включим в заседанията на CPME на 6 април 2019 г., Валета (Малта). БЛС беше представляван от д-р Николай Брънзалов – зам.- председател на съсловната организация.

 

Благодарим лично на председателя на CPME проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри, който в заключение на форума заяви: „ Нашите решения показват, че заедно ние, европейските лекари, вземаме най-добрите решения за защита на общественото здраве, правата на човека и висококачественото здравеопазване“.

Като пълноправен член на CPME се обръщаме към вас с молба за подкрепа

във връзка с тревожната тенденция на нарастване на случаите на агресия срещу лекари, медицински сестри, фелдшери в България. Ние сме ежедневно на поста си, за да спасяваме човешки животи, за да помагаме, за да се грижим за живота и здравето на хората и е нелепо да се страхуваме за себе си, докато изпълняваме съвестно задълженията си. Затова от БЛС смятаме, че агресията спрямо медицинските специалисти трябва да бъде пресечена по категоричен и безкомпромисен начин.

 

По инициатива на БЛС през 2013 г. бяха направени промените в Наказателния кодекс и бяха въведени строги наказания за агресорите. Въпреки това проблемът не се реши. За периода 2011 – 2013 г. осъдените ефективно за такива престъпления са 2-ма, а за периода 2014 – 2016 г. – 1, при повдигнати обвинения съответно 10 и 11.

 

Сравнението обхваща 3 години преди и 3 години след промените в Наказателния кодекс, с които се инкриминират нападенията над медицински специалисти.
Повече от ясно е, че тази мярка не даде желания резултат.

 

БЛС търси помощ, агресия над медици

 

Справка в Прокуратурата за 2017 и 2018 г. сочи, че

новообразуваните производства за агресивни прояви спрямо медици са съответно 37 и 26

С ефективна присъда са завършили само две от 2018 г. Тук говорим единствено за тежките посегателства. По данни на Министерството на здравеопазването на България само за първите два месеца на 2019 година са регистрирани 114 случая на вербална агресия в Центровете за спешна помощ в страната и близо два пъти повече в лечебните заведения. Всеки ден се регистрира физическо нападение над наш колега.

Извън статистиката остават недокладваните случаи

както и тези на вербална агресия. При острия дефицит на кадри в здравеопазването, заради тези проблеми, ние продължаваме да губим опитни специалисти. Ние продължаваме да настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни. Да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства и да има ефективни присъди.

 

БЛС започна през 2017 година национална кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева, под надслов „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание”. През февруари 2019 година кампанията беше рестартирана под мотото „Добрата дума лекува”. В рамките на кампанията предстои да бъде направена изложба със снимки, които „говорят“ за доброто, което ежедневно лекарите правят за пациентите.
Усилията ни продължават, но имаме нужда и от Вашата подкрепа.

 

Постоянният комитет на европейските лекари представлява своите членове пред институциите на ЕС, осигурява експертиза на най-високо ниво и работи в особено близко сътрудничество с Европейската комисия. Апелираме за вашата подкрепа и с общи усилия на различни нива, за да излезем от този порочен кръг, което е в интерес на цялото ни европейско общество.

 

С уважение,
Д-р Иван Маджаров
председател на УС на БЛС

Прикачени файлове

pdf

Коментари