Публикация

В УМБАЛ „Св.Анна“ направиха уникална за България инвазивна процедура

В УМБАЛ „Св.Анна“ направиха уникална за България инвазивна процедура

Интервенцията беше проведена от изтъкнатия японски специалист проф. Шимокавахара и доц. Васил Велчев 

Семинар, посветен на балонната дилатация при пациенти с хронична тромбемболична пулмонална хипертония се проведе в клиниката по кардиология на УМБАЛ „Света Анна“ - София. На форума присъстваха  именити наши кардиолози, кардиохирурзи и специалисти по образна диагностика, за гост лектор и оператор бе поканен водещият световен  специалист в областта - проф. Хирото Шимокавахара от Окаяма,  Япония.

Всичките 7 процедури при общо 5 пациенти бяха проведени в двата последователни дни, посветени на този рядък проблем от доц. Васил Велчев и проф. Шимокавахара. 

сърце - операция миниимванзивна

Процедурите са минимално инвазивни

и изискват достъп през централен венозен съд на бедрото или шията. Същността на процедурите се изразява в последователна балонна дилатация на разклоненията на белодробната артерия. В хода на провелата се дискусия с проф. Шимокавахара и доц. Велчев стана ясно, че този тип интервенции трябва да се провеждат в няколко последователни сесии през интервали от 1-2 месеца и би могло да се достигне до нормализиране на наляганията в белодробната артерия.

 

Процедурите се повтарят до значително подобряване или изчезването на симптоматиката, придружено с нормализирането на наляганията в десните сърдечни кухини и белодробната артерия.

 

на водещата снимка: доц. Васил Велчев

Коментари