Публикация

Срещи за единно поведение и прецизна диагностика на онкозаболяванията стартират в Пловдив

Срещи за единно поведение и прецизна диагностика на онкозаболяванията стартират в Пловдив

Комплексният онкологичен център в Пловдив обмисля реализацията на поредица от срещи с водещи специалисти от центъра с лекари от други болници в региона с цел прецизна диагностика и правилна терапия на онкозаболяванията. Идеята е на д-р Антоанета Томова, началник на Първо отделение по химиотерапия в Онкоцентъра.

 

''Ще се наблегне на хистологичната диагностика, правилното определяне на стадиите на болестта, а оттам и най-доброто лечение за конкретния пациент. Когато болният е точно стадиран, клиницистите ще могат да направят най-правилния индивидуален план, ще се избегнат излишни разходи за лечения с химиотерапия. По този начин се насочваме към модерно, персонализирано лечение, без излишни терапии и оскъпявания'', коментира д-р Томова.

 

Според лекарката, мултидисциплинарният екип от специалисти нерядко се натъква на дефецит от данни, непълно и неточно стадиране, което пречи да бъде максимално полезен за по-нататъшните насоки за лечение. ''Тъй като това единно поведение не е решено на национално ниво, решихме ние да се заемем на местно - с партньорските болници, и да проведем срещи, в които да обясним последните изисквания, новостите на световно ниво и модерния стандарт на лечение'', допълни още тя.

 

Специалистите от КОЦ започват с групата на онкоурологичните заболявания – рак на простата, на пикочен михур, тестиси и др., и ще продължат с рак на гърдата и всички останалите диагнози.

 


 

Коментари